Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Το αχτύπητο δίδυμο Αρτεμίου-Παππά - Τα ταξίδια στη Βενεζουέλα, η Κύπρος και ο Καλογρίτσας

 


Οι αποκαλύψεις της γραμματέως του επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα, στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου δικάζεται ο κ. Νίκος Παππάς, για «τσάντες και βαλίτσες με χρήματα, που έφευγαν» για τον ΣΥΡΙΖΑ έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο ένα πρόσωπο γνώριμο από τα παλιά.

Η γραμματέας του εργολάβου αναφέρθηκε στον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος, όπως υποστήριξε, επισκεπτόταν μαζί με τον Νίκο Παππά τα γραφεία του κ. Καλογρίτσα, ενώ μάλιστα διαβεβαίωνε ότι στην Κύπρο και στην Ελβετία υπάρχουν χρήματα για τη δημιουργία του λεγόμενου ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Κατά διαβολική σύμπτωση, σχεδόν σε όλες τις περίεργες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Νίκος Παππάς τα τελευταία χρόνια, όποια πέτρα και αν σηκώσεις βρίσκεις από κάτω το όνομα του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου.

Το όνομα του Κύπριου δικηγόρου κ. Αρτεμίου, που επισκεπτόταν μαζί με τον Ν. Παππά τα γραφεία του κ. Καλογρίτσα, ήρθε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο «Ε.Τ.» αποκάλυψε ότι εθεάθη να βγαίνει από το Μαξίμου λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση περί διαπλοκής.

Το όνομα του Κύπριου δικηγόρου, έμπειρου στη διαχείριση off shore εταιριών, κ. Αρτεμίου, ήρθε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε, σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη, ότι εθεάθη να βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση περί διαπλοκής. Το δημοσίευμα της εφημερίδας συνοδευόταν από φωτογραφικό στιγμιότυπο, στο οποίο ο κ. Αρτεμίου εικονιζόταν να βγαίνει με άνεση από το Μαξίμου φορώντας τζιν, τσαλακωμένο πουκάμισο και κρατώντας μια… άδεια σακούλα σούπερ μάρκετ. Ακολούθησαν οι ανεπαρκείς δικαιολογίες τής τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κ. Αρτεμίου, σύμφωνα με τις οποίες ο Κύπριος δικηγόρος βρέθηκε στο Μαξίμου για να κομίσει «επενδυτική πρόταση».

Μαζί στη Βενεζουέλα

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υποβαθμίσει την παρουσία του κ. Αρτεμίου στο Μαξίμου κάνοντας λόγο για «ευφάνταστα σενάρια» έπεσε στο κενό, όταν λίγες ημέρες μετά ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κύπριος δικηγόρος των off shores συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς 16 μήνες πριν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, ο Νίκος Παππάς και ο Αρτέμης Αρτεμίου είχαν ταξιδέψει μαζί στο Καράκας της Βενεζουέλας! Το ταξίδι αυτό δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε μυστικό, όπως και οι πραγματικοί λόγοι της επίσκεψης. Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι οι Παππάς και Αρτεμίου συνοδεύονταν επίσης από στελέχη ελληνικής πετρελαϊκής εταιρίας και έκαναν επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο και άλλα πρόσωπα που κατείχαν σημαντικές θέσεις.

Η αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» είχε προκαλέσει τότε πολιτική θύελλα, ενώ 46 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το περιβόητο ταξίδι. Οι δικαιολογίες του Νίκου Παππά ότι στο Καράκας μετέβη για να διερευνήσει την… «πώληση αγροτικών προϊόντων», αλλά και η δήλωση-διάψευση του κ. Αρτεμίου ότι το ταξίδι δεν έγινε για αγροτικά προϊόντα και πως τα «τσούγκρισαν στους οικονομικούς όρους για τις αντζούγιες» δημιούργησαν νέα ερωτήματα.

Συναντήσεις στο Καράκας

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» που επικαλείτο αξιόπιστη πολιτική πηγή του Καράκας, ο Νίκος Παππάς και ο Αρτέμης Αρτεμίου μεταξύ άλλων συναντήθηκαν με την ηγεσία του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Βενεζουέλας, που ίδρυσε ο Ούγκο Τσάβες, Telesur. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε η πιθανή συνεργασία του υπό δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ Channel με τον βενεζολάνικο τηλεοπτικό κολοσσό. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Παππά ότι ήταν διαφορετικός ο σκοπός της επίσκεψής του από εκείνον του Κύπριου δικηγόρου και ότι ουσιαστικά συνέπεσαν τυχαία στη Βενεζουέλα, ο «Ε.Τ.» αποκάλυψε ότι οι Παππάς και Αρτεμίου έκαναν από κοινού αρκετές συναντήσεις, όπως με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Ελίας Χάουα, και με τον πρόεδρο της κρατικής εταιρίας πετρελαίου, Εουλόχιο ντελ Πίνο.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ Ο «Ε.Τ.» ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2017

Η «μυστική» πτήση στην Καραϊβική



Η φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσίευσε στο ρεπορτάζ του τον Απρίλιο του 2017 στον «Ε.Τ.» ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης, όπου εμφανίζει τον Νίκο Παππά μαζί με τον Αρτέμη Αρτεμίου φορώντας κοντομάνικα μπλουζάκι στο ιδιωτικό αεροσκάφος εν πτήσει για την Καραϊβική.

Νίκος Παππάς και Αρτέμης Αρτεμίου έρχονται και πάλι μαζί στο προσκήνιο με «θόρυβο» τον Απρίλιο του 2017, όταν ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτει ότι οι δύο άνδρες, στο περιβόητο ταξίδι στη Βενεζουέλα, ταξίδεψαν με το ιδιωτικό λίαρ τζετ του αμφιλεγόμενου Λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής.

Η φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσίευσε στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης εμφανίζει τον Νίκο Παππά μαζί με τον Αρτέμη Αρτεμίου φορώντας κοντομάνικα μπλουζάκια στο ιδιωτικό αεροσκάφος εν πτήσει για την Καραϊβική. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από τη στρατιωτική βάση «Φρανσίσκο Μιράντα» του Καράκας, από όπου απογειώνονται στρατιωτικά ή κυβερνητικά αεροσκάφη, και προσγειώθηκε στο νησί Μαργαρίτα, όπου ο Χαλίλ φιλοξένησε τον κ. Παππά στο πολυτελές ξενοδοχείο του. Ο Μαχέντ Χαλίλ είναι ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας λιβανέζικης καταγωγής που πλούτισε με περίεργο τρόπο, χάρη στις στενές επαφές με τον Νικολάς Μαδούρο, και βρισκόταν υπό έρευνα από τις Αρχές των ΗΠΑ για υποθέσεις διακίνησης κοκαΐνης. Αγνωστος παραμένει μέχρι σήμερα ο λόγος της συνάντησης του κ. Παππά με τον Χαλίλ, το περιεχόμενο της συζήτησής τους και ο σκοπός του ταξιδιού στην Καραϊβική.

Η νέα αποκάλυψη του «Ε.Τ.» προκάλεσε πολιτικό σεισμό και αίσθηση το γεγονός ότι ο Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις του τότε, χωρίς η εφημερίδα να έχει θέσει κανένα θέμα «χρηματοδότησης», υποστήριξε πως «η αναζωπύρωση του θέματος και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος εντάσσονται σε μια συλλογιστική, σε μια φαντασίωση ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την Αριστερά στην Ευρώπη»…

Ακολούθησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση και 76 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις για το μυστηριώδες ταξίδι Παππά – Αρτεμίου στη Βενεζουέλα. Μεταξύ άλλων, ζητούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει και για το αν ο αμφιλεγόμενος Λιβανέζος επιχειρηματίας Μαχέντ Χαλίλ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ

Ο «πανταχού παρών» Αρτεμίου



Η φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει ο «Ε.Τ.» και στην οποία ο κ. Αρτεμίου εικονιζόταν να βγαίνει με άνεση από το Μαξίμου φορώντας τζιν και τσαλακωμένο πουκάμισο, και κρατώντας μια… άδεια σακούλα σούπερ μάρκετ.

Το «φάντασμα» της Βενεζουέλας πλανάται μέχρι σήμερα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ουδέποτε έδωσε εξηγήσεις για τις «μυστικές πτήσεις» του κ. Παππά στο Καράκας και στην Καραϊβική, αλλά και την περίεργη συνεργασία με τον «πανταχού παρόντα» Αρτέμη Αρτεμίου. Ο Κύπριος δικηγόρος σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε υποστηρίξει πως τον Νίκο Παππά τον είχε γνωρίσει το 2013 στο περιβόητο ταξίδι στη Βενεζουέλα. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.», η γνωριμία τους ανάγεται χρονικά αρκετά πριν, στο 2009, την ίδια περίοδο μάλιστα που στην Αθήνα έφθασε η νέα διπλωματική αποστολή της Βενεζουέλας, η οποία από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ως φαίνεται, η σχέση του Αρτέμη Αρτεμίου με τον ΣΥΡΙΖΑ μετράει τουλάχιστον 14 χρόνια. Την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο Κύπριος δικηγόρος των off shores εμφανιζόταν να διαδραματίζει κομβικό αλλά σκοτεινό ρόλο σε «μυστικές» επαφές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Στα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εξουσία ο Κύπριος δικηγόρος μπαινόβγαινε με ιδιαίτερη άνεση στο Μέγαρο Μαξίμου και, όπως καταγγέλλει η γραμματέας του κ. Καλογρίτσα, διαβεβαίωνε πως υπάρχουν χρήματα με διαδρομή από την Κύπρο, διαδραματίζοντας ρόλο και στις διεργασίες τού υπό δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ Channel. Μετά τις αποκαλύψεις του «Ελεύθερου Τύπου» το 2016, που για πρώτη φορά έφερε στο φως το όνομα του Αρτέμη Αρτεμίου, ο Κύπριος δικηγόρος υποχρεώθηκε να αποσυρθεί διακριτικά, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, να διακόψει τις σχέσεις του με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου