Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Δράσεις που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας



Πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις, σαν και αυτή τη συγκυρία που βιώνουμε τώρα, εκτός από τους εξωγενείς λόγους της αύξησης των τιμών, η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο με την αισχροκέρδεια, πρακτική παράνομη και απαράδεκτη, πολύ περισσότερο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Θα θέλαμε λοιπόν να θυμίσουμε, προς όλες τις κατευθύνσεις, πρωτίστως στους πολίτες που είμαστε υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές, αλλά και σε όσους σκέφτονται να αισχροκερδίσουν και φυσικά και στην Αντιπολίτευση, τις παρεμβάσεις μας για την αποτροπή και την αντιμετώπισή της αισχροκέρδειας. Ανάμεσα στ’ άλλα, εφαρμόζονται ήδη:

Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Παρακολούθηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, διανομής, εμπορίας και αποθήκευσης σειράς ειδών που είναι χρήσιμα για τα νοικοκυριά.

Μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας  και διάθεσής τους για τη στήριξη των καταναλωτών, μηχανισμός που ήδη έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μηχανισμός που θα γίνει και Ευρωπαϊκός Κανονισμός αλλά και φορολόγηση ύψους 375 εκ. ευρώ σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΡΑΕ.

Πλαφόν στα πάγια τέλη ηλεκτρικού ρεύματος και δυνατότητα του καταναλωτή να αλλάζει πάροχο χωρίς πέναλτι.

Εντατικοποίηση των  ελέγχων από τη ΔΙΜΕΑ.

Σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη οικονομία πρέπει να διασφαλίζεται το fair play, ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να μην ενισχύονται ολιγοπώλια, πολύ περισσότερο όταν οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, όπως συμβαίνει σήμερα. Και κάτι τελευταίο, που έχει την αξία του, ιδιαίτερα για όσους κόπτονται υποκριτικά σήμερα για την αισχροκέρδεια, ασκώντας ανυπόστατη κριτική. Να θυμίσουμε ότι από τη μία πλευρά η Κυβέρνηση κάνει όσα αναφέραμε προηγουμένως, από την άλλη με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση καταργήθηκε η διάταξη περί αισχροκέρδειας και οι συνέπειες που επέφερε το αδίκημα αυτό.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου