Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου για τη μείωση των τιμών


 

Χθες Τρίτη,  συνήλθε -για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη συμφωνία του Συμβουλίου Κορυφής- το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. προκειμένου να εξειδικεύσει το πακέτο προτάσεων που υιοθετήθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν οι προτάσεις για κοινές παρεμβάσεις των κρατών-μελών, με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ε.Ε. ενόψει του Χειμώνα.

Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη να εξειδικευτούν, εντός των επόμενων ημερών, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον μηχανισμό των κοινών αγορών, μέσω της πλατφόρμας ενιαίας αγοράς φυσικού αερίου, ενώ εξέφρασε τη συμφωνία  της χώρας μας με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθέσει στον Σύνδεσμο των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε. (ACER) τον καθορισμό ενός εναλλακτικού δείκτη τιμών για τις εισαγωγές LNG. Και πρόσθεσε ότι «κρίνουμε,  ως πολύ θετικό το μέτρο της επιβολής “κόφτη”  που θα περιορίσει την ενδοημερησία μεταβλητότητα των τιμών στο TTF, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο κερδοσκοπίας».

Στη διάρκεια του Συμβουλίου συμφωνήθηκε η  αναθεώρηση της πρότασης για την Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων (EPBD), ως μέρος της δέσμης μέτρων «Fit for 55», που θέτει το φιλόδοξο όραμα για την απαλλαγή του κτιριακού αποθέματος από τις εκπομπές CO2 έως το 2050.

Όπως ανακοίνωσε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας, Γιοζεφ Σικέλα, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 24 Νοεμβρίου, για την περαιτέρω συζήτηση των μέτρων για την μείωση των τιμών ενέργειας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου