Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη στήριξη και αποκατάσταση των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις 15 Οκτωβρίου 2022

 


Η Κυβέρνηση, όπως και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, αντέδρασε άμεσα. Αυτή, άλλωστε, είναι και η νέα φιλοσοφία, υπό την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού. Εντοπίσαμε τους λόγους της καταστροφής, διαπιστώσαμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αλλά και τις ζημιές που προκλήθηκαν, ενώ πραγματοποιήσαμε και διευρυμένες συσκέψεις για να δρομολογήσουμε τα επόμενα βήματα του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης. Αρχικά, οι περιοχές άμεσα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και, τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά και την έκτακτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, ανακοινώθηκε το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, που περιλαμβάνει:


Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.

Ενεργοποίηση της πλατφόρμας arogi.gov.gr και χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης των πληγεισών επιχειρήσεων, από 1.000 έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Προκαταβολή έναντι επιχορήγησης των πληττόμενων επιχειρήσεων, σε ποσοστό 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς - και σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής.

Κρατική αρωγή για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης φορολογικών υποχρεώσεων, στοχευμένα για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που πιστοποιείται ότι έχουν πληγεί.

Αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, με αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης αυτών, στοχευμένα για τις πληγείσες από τη φυσική καταστροφή επιχειρήσεις.

Αναστολή της διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για έξι μήνες, στοχευμένα, για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πιστοποιείται ότι έχουν πληγεί.

Διαμόρφωση ενός ειδικού σχήματος στήριξης της απασχόλησης για τις πληγείσες επιχειρήσεις των δύο περιοχών, με την παροχή δυνατότητας αναστολής στις συμβάσεις εργασίας και με αντίστοιχο επίδομα προς τους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων για περίοδο τριών μηνών.

Χορήγηση παράτασης δύο εβδομάδων πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2022 ως προς την προθεσμία υποβολής δηλωτικών υποχρεώσεων για τον Δήμο Σητείας.

Πρόβλεψη για τη χορήγηση αποζημίωσης στα στελέχη που συμμετέχουν στις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, για την αύξηση των συμμετεχόντων (και από άλλες περιοχές) και τη μεγιστοποίηση της ταχύτητας υλοποίησης του έργου.

Έκτακτη χρηματοδότηση -ήδη- περίπου 1,6 εκατ. ευρώ προς τους δύο Δήμους (800.000 από το Υπουργείο Εσωτερικών και 774.000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) για τις αποκαταστάσεις σε υποδομές και δίκτυα. Η χρηματοδοτική στήριξη θα συνεχιστεί, καθώς προχωρά και η ωρίμανση του σχεδιασμού από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα και υλοποιεί ένα σχέδιο στήριξης των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Και το κάνει σε χρόνους υποπολλαπλάσιους σε σχέση με το παρελθόν, με στήριξη υπερπολλαπλάσια σε σχέση με πριν, με παρουσία στο πεδίο και σε στενή συνεργασία με όλους. Και θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου