Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο νέος σωφρονιστικός κώδικας


 

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, με σειρά βελτιωτικών αλλαγών στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αποδεχόμενος προτάσεις και παρατηρήσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και αρμόδιων φορέων, το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα». Μεταξύ άλλων:

Διαβαθμίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης αδειών ανάλογα με την επικινδυνότητα και τη βαρύτητα των εγκλημάτων.

Αυστηροποιείται το πλαίσιο αδειών για όσους έχουν τιμωρηθεί με ισόβια φυλάκιση. Γίνεται 12 χρόνια το όριο για την άδεια και κλιμακώνεται μέχρι τα 22 έτη για τους πολυισοβίτες, δηλαδή για  δολοφόνους, βιαστές, παιδοβιαστές και τρομοκράτες.

Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ημιελεύθερης διαβίωσης μόνο για κρατούμενους που εκτίουν ποινή κάθειρξης για οικονομικά αδικήματα.

Προχωρά η εξειδίκευση της δυνατότητας χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Επαναπροσδιορίζεται το κατώτατο όριο ηλικίας των νεαρών κρατουμένων από το 13ο στο 15ο έτος και η κράτησή τους χωρίς επικοινωνία με τα συγκροτήματα κράτησης ενηλίκων.

Διασφαλίζεται η διαβίωση κρατούμενων μητέρων με παιδιά μέχρι τριών ετών σε χωριστό ειδικό χώρο ή τμήμα του σωφρονιστικού καταστήματος, καθώς προχωρά η ίδρυση και λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού.

Προχωρά η διαμόρφωση του τόπου και του τρόπου επικοινωνίας του κρατουμένου με την επίσκεψη ανηλίκων τέκνων ηλικίας μέχρι έντεκα ετών με τη συνοδεία της μητέρας ή του πατέρα.

Προχωρά η ίδρυση ψυχιατρικού και νοσοκομειακού τμήματος για τις γυναίκες κρατούμενες.

Προωθείται ο διαχωρισμός των σωφρονιστικών καταστημάτων ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων.

Διευρύνεται η διάκριση των κατηγοριών κρατουμένων, ιδιαίτερα των επικίνδυνων κρατουμένων ή κρατουμένων με σοβαρά απείθαρχη συμπεριφορά σε σωφρονιστικά καταστήματα αυξημένης ασφαλείας.

Διευκολύνεται η ένταξη των αποφυλακισθέντων στην οικονομική και κοινωνική ζωή μέσω της πρόσληψής τους κατά προτεραιότητα στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ή μονάδες που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Πολιτείας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου