Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Η CIA σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στο Αφγανιστάν


 

O ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα της CIA στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ.

Η επίθεση διεξήχθη το σαββατοκύριακο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δεν κατονομάζεται.

Ο Ζαουάχρι, ο οποίος μόλις είχε κλείσει τα 71 του χρόνια, παρέμενε το διεθνές σύμβολο της τρομοκρατικής οργάνωσης, 11 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Για ένα διάστημα, ενήργησε ως προσωπικός γιατρός του Μπιν Λάντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει στις 19:30 της Δευτέρας (τοπική ώρα· στις 02:30 ώρα Ελλάδας) για «μια επιτυχημένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα πως διεξήχθη πλήγμα με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας εναντίον «σημαντικού» στόχου που ανήκει στην Αλ Κάιντα.

Αυτή είναι η πρώτη γνωστή αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην Καμπούλ αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν πριν σχεδόν έναν χρόνο, τη 15η Αυγούστου 2021, καθώς αποχωρούσε με εσπευσμένο και χαοτικό τρόπο το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό δυτικών κρατών.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, περιορίστηκε από την πλευρά του να επιβεβαιώσει μόνο ότι διεξήχθη αεροπορική επιδρομή με UAV και την καταδίκασε σθεναρά, κάνοντας λόγο περί παραβίασης «των διεθνών αρχών».

Ο Αμπντούλ Ναφί Τακόρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν, είπε χθες στο Reuters ότι το πρωί της Κυριακής «σπίτι χτυπήθηκε από πύραυλο στη Σερπούρ», συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξαν θύματα καθώς το σπίτι αυτό ήταν άδειο».

Εάν επιβεβαιωθεί ότι το πρόσωπο που σκοτώθηκε προχθές Κυριακή ήταν ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, θα εγερθούν άβολα ερωτήματα για τους Ταλιμπάν, που υπόσχονταν ότι δεν θα επέτρεπαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν την αφγανική επικράτεια ως καταφύγιο αφού επανήλθαν στην εξουσία στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας πέρυσι.

Ο αλ Ζαουάχρι, αιγύπτιος χειρουργός, προέρχεται από διακεκριμένη αιγυπτιακή οικογένεια. Ο παππούς του, Ράμπια αλ Ζαουάχρι ήταν ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Αζχάρ στο Κάιρο, το εκπαιδευτικό κέντρο του σουνιτικού Ισλάμ και ο αδελφός του παππού του Αμπντέλ Ραχμάν Αζάμ ήταν ο πρώτος γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είχε βοηθήσει τον εγκέφαλο της πιο θανατηφόρας τρομοκρατικής επίθεσης σε αμερικανικό έδαφος, όταν οι αεροπειρατές μετέτρεψαν τα αμερικανικά αεροσκάφη σε πυραύλους και χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους και το κτίριο του Πενταγώνου.

Θεωρείται, επίσης, πως ήταν μαζί με άλλους ηγέτες της Αλ Κάιντα ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων του 2000 εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole στην Υεμένη (17 αμερικανοί στρατιωτικοί νεκροί, πάνω από 30 τραυματίες) και των επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και στην Τανζανία την 7η Αυγούστου 1998 (224 νεκροί, πάνω από 5.000 τραυματίες).

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ανέλαβε την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν το 2011.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου