Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για φυλάκιση Γκιουλσέν: Η Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης


 

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις προσπάθειες της Τουρκίας να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης μέσω λογοκρισίας και δικαστικών παρεμβάσεων, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη σύλληψη της ποπ σταρ Γκιουλσέν, για σχόλια που έκανε επί σκηνής.

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει παγκοσμίως η φυλάκιση της τραγουδίστριας Γκιουλσέν στην Τουρκία, η οποία κατηγορείται… για υποκίνηση μίσους. 

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν η σταρ της Τουρκίας, Γκιουλσέν, είπε στην πίστα απευθυνόμενη στους μουσικούς της: «Σπούδασε στην Imam Hatip, από εκεί προέρχεται η διαστροφή του».

Το εν λόγω βίντεο με την ατάκα της, το οποίο θεωρήθηκε ότι προσβάλλει τη σχολή ιμάμηδων, κυκλοφόρησε στα social media πριν από μόλις δύο ημέρες, με αποτέλεσμα να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα σε βάρος της και λίγες ώρες αργότερα να συλληφθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Γκιουλσέν κρατείται στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοϊ, με τη δικηγόρο της να δηλώνει ότι «είναι σε καλή κατάσταση και ευχαριστεί όσους ενδιαφέρονται για αυτήν».


Διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη επέκριναν την «ασυνέπεια» όπως την χαρακτήρισαν, των δικαστικών αρχών που αδρανούν στη βία εναντίον των γυναικών αλλά ερεύνησαν και συνέλαβαν γρήγορα την τραγουδίστρια.

«Εκατοντάδες γυναίκες θα ζούσαν σήμερα αν οι άνδρες που επιτίθενται σε γυναίκες συλλαμβάνονταν τόσο γρήγορα όσο η Γκιουλσέν» είπαν οι οργανωτές μιας διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη. Η σύλληψή της είναι η τελευταία στη σειρά αδικία σε βάρος των «γυναικών που δεν ταιριάζουν στο καλούπι» ή δεν είναι «το είδος της γυναίκας που θέλει η κυβέρνηση», είπαν.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου