Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Η Ελλάδα ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή θέση σε ό,τι αφορά στην Κίνα


 

Η Ελλάδα τάσσεται  υπέρ του «One China policy», της «Πολιτικής της Μίας Κίνας», που είναι και η ευρωπαϊκή θέση. Τη θέση αυτή επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά από συνάντηση που είχε στην Καμπότζη με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της 55ης Συνόδου ΥΠΕΞ ASEAN. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Στην συνάντηση με τον κύριο Wang Yi, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, είχα την ευκαιρία να δεχτώ τη διαβεβαίωσή του για την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει. Μια θέση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Από την άλλη είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την ελληνική θέση υπέρ του “One China policy’’, της “Πολιτικής της Μίας Κίνας’’, μια θέση που είναι και η ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό».

Την ευρωπαϊκή θέση υπέρ της Πολιτικής της Μίας Κίνας, αλλά και υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου εξέφρασε και η Ε.Ε.. «Ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων. Οι εντάσεις θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου. Πρέπει να διατηρούνται οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λάθος υπολογισμών», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η Ένωση έχει «ξεκάθαρη Πολιτική της Μίας Κίνας» αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ως τη  νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί φιλικές σχέσεις και συνεργασία με την Ταϊβάν.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας υπέγραψε στην Πνομ Πενχ Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμφώνου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, (ASEAN), ενός χώρου άνω των εξακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων, με ΑΕΠ άνω των τριών τρισεκατομμυρίων και με θέσεις απολύτως συμβατές με τις ελληνικές στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου  της Θάλασσας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου