Τα νέα κρούσματα Covid -σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης (25-31 Ιουλίου) του ΕΟΔΥ- είναι μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι παραμένει στο επίπεδο των 140, ενώ οι θάνατοι κυμαίνονταν στους 50 ανά ημέρα.
Ωστόσο οι θάνατοι συμπολιτών μας με covid δεν συνδέονται όλοι με πνευμονίες ως επιπλοκή Covid. Στους αριθμούς που δημοσιοποιούνται συμπεριλαμβάνονται, δηλαδή, και θάνατοι ανθρώπων με Covid, αλλά που δεν προήλθαν από Covid. Για παράδειγμα, είναι πολλά τα περιστατικά θανάτων συμπολιτών μας -όπως επισημαίνει ο Υπουργός- που προσέρχονται στο νοσοκομείο με έμφραγμα ή εγκεφαλικό και συγχρόνως βγαίνουν θετικοί όσον αφορά τον Covid.
Το πρωτόκολλο νοσηλείας στη χώρα μας προβλέπει ότι εφόσον κάποιος βγει θετικός μπαίνει σε μονάδα Covid και αν χάσει τη ζωή του από οποιονδήποτε λόγο, ο θάνατος θα χαρακτηριστεί Covid. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονται ως θάνατοι Covid και οι απώλειες συμπολιτών μας από άλλες αιτίες, οι οποίοι ωστόσο κατά τη νοσηλεία τους ήταν θετικοί στον ιό. Οι θάνατοι αυτοί αφορούν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα που νοσούν από κάτι άλλο και συγχρόνως έχουν και Covid.
Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των θανάτων με Covid δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών, καθώς ο τρόπος που καταγράφονται δεν είναι ενιαίος στην Ευρώπη. Πολύ περισσότερο όταν αλλού καταγράφονται οι θάνατοι που προήλθαν από Covid και αλλού -όπως στη χώρα μας- οι θάνατοι ασθενών με Covid, ακόμη και εάν προήλθαν από άλλη αιτία.
Ήδη, άλλωστε η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πιο αξιόπιστος δείκτης επίδρασης της πανδημίας στο συνολικό αριθμό θανάτων είναι ο δείκτης που αφορά στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα (excess mortality). Ο δείκτης δηλαδή που απεικονίζει, ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους, τους παραπάνω θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με από αυτούς που υπήρχαν ετησίως πριν την πανδημία.
Σύμφωνα με μελέτη από το Lancet -ένα από τα πιο αξιοπιστία επιστημονικά περιοδικά του κόσμου- για την περίοδο ’20 με ’21 συγκριτικά με 11 χρόνια πριν, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ στη δυτική Ευρώπη ήταν 140 και στην κεντρική Ευρώπη 315,7 θάνατοι.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου