Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

 


Η ενεργειακή κρίση που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη είναι πρωτοφανής. Στις αλματώδεις αυξήσεις της ενέργειας προστέθηκε και η επιλεκτική μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη που έχει εκτινάξει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου. Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές τοπίο, η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας που έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια συνολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ειδικότερα:

Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.

Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικου Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν  τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.

Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας,και αλληλεγγύης, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου