Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Δεν φτάνουν τα εγκλήματα πολέμου των ΡώSSων καταστρέφουν και πολιτιστικά μνημεία στην Ουκρανία


 

Οι ΡώSSοι κατακτητές εκτός των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττουν καθημερινά, έχουν καταστρέψει και 150 πολιτιστικά μνημεία εν μέρει ή ολοσχερώς τέσσερις μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Unesco.

“Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν κάνει οι ειδικοί μας, 152 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς εξαιτίας των μαχών, ανάμεσά τους 70 θρησκευτικοί χώροι, 30 ιστορικά κτίρια, 18 πολιτιστικά κέντρα, 12 μουσεία και 7 βιβλιοθήκες”, επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της.

Οι περισσότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί σε τρεις επαρχίες: το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο, διευκρίνισε.



“Τα επανειλημμένα πλήγματα στα ουκρανικά πολιτιστικά μνημεία πρέπει να σταματήσουν”, δήλωσε η Οντρέ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της Unesco. “Η πολιτιστική κληρονομία, υπό όλες τις μορφές της, δεν θα πρέπει να γίνεται στόχος”, πρόσθεσε.


Η Ουκρανία και η Ρωσία, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης του 1954, έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, υπενθύμισε η Αζουλέ κάτι το οποίο οι ΡώSSοι δεν σεβάστηκαν, όπως δεν σεβάστηκαν και την ανθρώπινη ζωή.

Τα επτά μνημεία στην Ουκρανία που έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχουν υποστεί ζημιές μέχρι στιγμής, σημείωσε η Unesco.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου