Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

12 χρόνια μετά με καμία πορεία, κανένα σώου στα δικαστήρια για τους νεκρούς της MARFIN

 


Σαν σήμερα, πριν 12 χρόνια, 5 Μαΐου 2010, έχασαν τη ζωή τους, από εμπρησμό, τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας Marfin και ένα αγέννητο παιδί.



Στις 14:00 περίπου το μεσημέρι, αρχίζουν επεισόδια από ακροαριστερούς και αντιεξουσιαστές κουκουλοφόρους που συμμετείχαν στην πορεία. Οι κουκουλοφόροι ρίχνουν «βροχή» από μολότοφ στο βιβλιοπωλείο  Ιανός και στο κατάστημα της τράπεζας Marfin επί της οδού Σταδίου, την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25 έως 30 εργαζόμενοι.




Η τράπεζα μέσα σε λίγα λεπτά τυλίγεται στις φλόγες  ενώ οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί  ανάγκασαν  τέσσερις εργαζόμενους της τράπεζας να βγουν στα μικρά μπαλκόνια, χωρίς όμως να μπορούν να διαφύγουν από το κλειδωμένο κτίριο.

Τα οχήματα της πυροσβεστικής δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν αμέσως το σημείο καθώς οι ακροαριστεροί κακοποιοί εμπόδιζαν την πρόσβασή τους, ενώ πολλοί από τους υπόλοιπους διαδηλωτές φώναζαν στα θύματα «να καείτε!».



Τρεις άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων: Ήταν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης (36 ετών) και η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών). 

Η ακροαριστεροί, αντιεξουσιαστές κακοποιοί, οι σύντροφοι και αυτουργοί της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα και κυκλοφορούν ελεύθεροι και είναι σίγουρο ότι έχουν ξαναρίξει μολότοφ και ότι βρίσκονται μέσα στα επεισόδια που γίνονται κατά καιρούς.

Οι φονικές μολότοφ που κατά τον Τσίπρα είναι επικίνδυνες εάν είσαι στην λάθος πλευρά που τις πετάνε, οδήγησαν στο θάνατο τρεις νέους ανθρώπους και η αστυνομία με την δικαιοσύνη μέχρι σήμερα δεν μπορεί να βρει τους ενόχους παρά το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει από το σημείο.

Το 2013 στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.  Ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin και ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 22 ετών, ενώ η διευθύντρια του καταστήματος σε ποινή πέντε ετών και ενός μήνα.




Τον φάκελο Marfin κάποιοι φρόντισαν να τον κλείσουν οριστικά, και μόλις το 2021 με αντολή Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε και πάλι από την  ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω έρευνα, 11 χρόνια μετά, το 2021. Στην Κρατική Ασφάλεια συγκροτήθηκε ειδική ομάδα, τα μέλη της οποίας ανέλαβαν όχι μόνο την επεξεργασία του διαθέσιμου υλικού αλλά και την αναζήτηση νέου και θεωρείται σίγουρα ότι θα βρεθούν οι δράστες.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου