Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Είναι πολλά τα λεφτά Γκέρχαρντ Σρέντερ; Αρνείται να παραιτηθεί απο την Gazprom

 


Τα λεφτά δεν σε αφήνουν να δείς, το άδικο, τον δικτάτορα και πολλές φορές σε κάνουν να ξεπουλιέσαι φτηνά όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Διαβάζουμε στην Deutsche Welle, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ να παραιτηθεί από τα διοικητικά συμβούλια των ρωσικών κρατικών εταιρειών ενέργειας. 

Ο Σρέντερ, 77 ετών, είναι μακροχρόνιος επιχειρηματικός συνεργάτης των κύκλων του Κρεμλίνου και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά.

Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος βρίσκεται στην κορυφή του εποπτικού συμβουλίου του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft και πρόκειται να αναλάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom . Έχει επίσης παίξει κομβικό ρόλο στα αμφιλεγόμενα έργα αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που προμηθεύουν απευθείας τη Γερμανία με ρωσικό φυσικό αέριο κατευθείαν  μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ο αγωγός Nord Stream 2 έχει κατασκευαστεί αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία, αφού εκκρεμεί η πιστοποίησή του στη Γερμανία – διαδικασία που «πάγωσε» σκόπιμα ο Σολτς έπειτα από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς από τον Πούτιν. Ο Nord Stream 1 συνεχίζει να παραδίδει ρωσικό αέριο στη Γερμανία.

Οι σχέσεις του Σρέντερ με τον Πούτιν και τις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες έχουν οδηγήσει σε σωρεία επικρίσεων εντός και εκτός Γερμανίας και γίνονται ολοένα και πιο «ενοχλητικές» για το γερμανικό κράτος, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, την περασμένη εβδομάδα.

Οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών, Λαρς Κλινγκμπάιλ και Σάσκια Έσκεν δήλωσαν νωρίτερα την Πέμπτη ότι απέστειλαν επιστολή στον Σρέντερ,  ζητώντας του να παραιτηθεί από τις θέσεις του στις ρωσικές εταιρείες ενέργειας. Τόσο ο νυν καγκελάριος Σολτς,  όσο και ο Σρέντερ είναι μέλη του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο Σολτς είπε: «Βρίσκω ότι δεν είναι σωστό για τον Γκέρχαρντ Σρέντερ να κατέχει αυτά τα αξιώματα. Και νομίζω ότι θα ήταν σωστό να τα παρατήσει».

Ο Σολτς τόνισε ότι ακόμη και ως ιδιώτης, ο Σρέντερ είναι πρώην αρχηγός κράτους, κάτι που καθιστά τις επιχειρηματικές του υποθέσεις κάτι  περισσότερο από ιδιωτική υπόθεση.

«Αυτή η υποχρέωση δεν τελειώνει όταν κάποιος δεν κατέχει πλέον το αξίωμα. Συνεχίζει και μετά να έχει ευθύνες», τόνισε ο Όλαφ Σολτς.  Ο καγκελάριος προσέθεσε ότι ελπίζει πως οι σύμμαχοι του Σρέντερ μπορούν «να τον πείσουν να επανεξετάσει τις αποφάσεις του από το παρελθόν».

Ενώ η Γερμανία είναι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, το Βερολίνο επεδίωκε τα τελευταία χρόνια να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα, λόγω των ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας και των επιχειρηματικών σχέσεών της με τη Ρωσία.

Την Κυριακή, ο Σολτς άλλαξε την πολιτική της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, στέλνοντας αντιαρματικούς πυραύλους και πυραύλους εδάφους-αέρος για βοήθεια  στους Ουκρανούς. «Ιστορική» ήταν και η απόφαση του καγκελάριου για επανεξοπλισμό του γερμανικού στρατού, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ανατροπή, ιδιαίτερα όσον αφορά την πολιτική εξαγωγών όπλων, είναι αξιοσημείωτη, καθώς προηγουμένως η Γερμανία είχε δηλώσει ότι θα αρνηθεί να στείλει όπλα σε μια ζώνη σύγκρουσης.

Τέσσερα μέλη του γραφείου του Σρέντερ παραιτήθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. λόγω της σύνδεσής του με ρωσικές κρατικές εταιρείες.

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Μπουντεσλίγκα, Μπορούσια Ντόρτμουντ, του αφαίρεσε την τιμητική ιδιότητα του μέλους του συλλόγου που του είχε παλαιότερα απονείμει.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου