Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Μέτρα που αφορούν στην υποδοχή και φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων

 


Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την υποδοχή και τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων. Ανάμεσα στα άλλα:

Θέτει σε λειτουργία ειδική σελίδα ευρέσεως εργασίας, στην οποία θα αναρτώνται αγγελίες από εταιρείες που προσφέρουν άμεσα θέσεις σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες. 

Υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες 15 χιλιάδες κλίνες οι οποίες προοδευτικά μπορούν να αυξηθούν έως και τις 30 χιλιάδες χάρη στην αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή την παροχή καθεστώτος, αρχικά 12μηνης, προσωρινής προστασίας σε εκτοπισθέντες Ουκρανούς πολίτες, και εξέδωσε διαπιστωτική Υπουργική Απόφαση, για την ενεργοποίηση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας σε εθνικό επίπεδο, με αναδρομική ισχύ από τις 24 Φεβρουαρίου.

Στη πύλη εισόδου του Προμαχώνα, η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης δημιούργησε ειδική ομάδα υποδοχής αξιοποιώντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και προσφέροντας, σε 24ωρη βάση, συγκεκριμένες διευκολύνσεις (ενημέρωση -μέσω ειδικού φυλλαδίου, μεταφρασμένου στα ουκρανικά- τρόφιμα, ζεστά ροφήματα, καθώς και ένα χώρο αναμονής).

Η δομή στη Σιντική Σερρών χρησιμοποιείται για ολιγοήμερη φιλοξενία όσων φτάνουν από τον Προμαχώνα. Εκεί, υπάρχει η δυνατότητα πρώτης φιλοξενίας σε ειδικά διαμορφωμένους οικίσκους.

Έχει ήδη προβλεφθεί η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προ-καταγραφής που θα τεθεί σε λειτουργία την 28/3 και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου.

Η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας θα ξεκινήσει από 4/4 στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Θεσσαλονίκης, Αττικής, Πάτρας και Κρήτης. Στην άδεια διαμονής θα αναγράφονται και οι αριθμοί ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, απαραίτητοι για την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην αγορά εργασίας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου