Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου

 



Η Κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη. Επέλεξε μάλιστα ένα  μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να αξιοποιηθεί για την πρόληψη που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Ήδη είναι έτοιμο να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου το πρόγραμμα  για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και θα φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Για πρώτη φορά, αξιοποιώντας την άρτια λειτουργία της εμβολιαστικής επιχείρησης, θα αποστέλλεται SMS σε πρώτη φάση σε 1.300.000 γυναίκες, προκειμένου να κάνουν δωρεάν μαστογραφία, τα αποτελέσματά της οποίας θα εξεταστούν από γιατρό.

Στη συνέχεια, από τον Ιούλιο και μετά, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Παράλληλα, ο εμβολιασμός του HPV -ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξαλειφθεί μέχρι το 2030 ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας- θα αφορά αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 με 18 ετών, κάτι το οποίο στη χώρα μας δεν γινόταν.

Δημιουργείται επίσης ένα ψηφιακό βιβλιάριο που θα διευκολύνει τον εμβολιασμό των παιδιών.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου