Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Διυπουργική σύσκεψη για την επισιτιστική επάρκεια


 


H ομαλή ροή της αγοράς και της λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιβεβαιώθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τονίστηκε από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ελλείψεων, και ο εφοδιασμός είναι επαρκής. Στη σύσκεψη:

Εξετάσθηκε η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής. Υπάρχει καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με όλους τους συντελεστές της αγοράς μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών.

Επιβεβαιώθηκε επίσης η ομαλή λειτουργία της αγοράς ειδικά για το ηλιέλαιο.

Τονίστηκε ότι όσον αφορά την εισαγωγή δημητριακών η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης εγχώριας παραγωγής, ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην αύξηση των διαθεσίμων ποσοτήτων για κατανάλωση.

Η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου