Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Ο Ερντογάν έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου, ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ


 

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως έκλεισε την πρόσβαση στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για όλα τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.

Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα στενά. Ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη για τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ συμπλήρωσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και πως εκτιμά τον αγώνα του ουκρανικού λαού.

«Σε αυτή τη διαδικασία, η δική μας στάση είναι σημαντική για εμάς. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της στους θεσμούς στους οποίους είναι μέλος, ιδίως στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου