Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων

 



Για πρώτη φορά υλοποιείται Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), σε εξειδικευμένα κέντρα σε όλη τη χώρα, με διαδικασίες που εξασφαλίζουν την αντιμετώπιση των ασθενών μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση του επεισοδίου.

Η ετήσια επίπτωση των ΑΕΕ στη χώρα μας είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, με 587 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 50.000 άνθρωποι εκδηλώνουν αγγειακό εγκεφαλικό στην Ελλάδα. Τα ΑΕΕ είναι η τρίτη αιτία θανάτου στη χώρα μας και η κυριότερη αιτία αναπηρίας διεθνώς.

Για την καλύτερη και έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενών αυτών:

Οργανώθηκε σε συνεργασία με το ΚΕΠΥ/ΕΚΑΒ, ένα κυλιόμενο πρόγραμμα εφημεριών για 9 Νευρολογικές και 1 Παθολογική Κλινική σε 10 δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και για 6 Νευρολογικές και 1 Παθολογική Κλινική σε 5 δημόσια νοσοκομεία του νομού Θεσσαλονίκης, για την επείγουσα θρομβόλυση.

Υπάρχουν ακόμη 27 κέντρα σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλαδική Επικράτεια τα οποία χορηγούν ενδοφλέβια θρομβόλυση και έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Αρχείο Καταγραφής Ενδοφλέβιων Θρομβολύσεων για ασθενείς με Ισχαιμικό ΑΕΕ.

Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης 10 κέντρα μηχανικής θρομβεκτομής σε όλη την Ελλαδική Επικράτεια για την κάλυψη των σχετικών αναγκών.

Για τους διασώστες του ΕΚΑΒ, αποτυπώθηκαν τα κριτήρια αναγνώρισης των ασθενών που χρειάζονται επείγουσα ενδοφλέβια θρομβόλυση. Παράλληλα, οργανώθηκε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, με έμφαση στη σημασία της έγκαιρης διακομιδής ασθενών με ΑΕΕ στα Νοσοκομεία. Δημιουργήθηκε, μάλιστα, μια ειδική κάρτα για την πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων ΑΕΕ και την ταχεία διαλογή των ασθενών που πρέπει να μεταφερθούν στα ειδικά κέντρα.

Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ΑΕΕ αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις απώλειες και την αναπηρία που σχετίζονται με τα ΑΕΕ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου