Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι ελληνικό φαινόμενο


 

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών φτάνοντας το 5,1% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα. Στις Η.Π.Α. έφτασε το 7,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, ενώ  στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε στο 6,6% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 1991.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας -όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ- ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση στο 6,2% γεγονός που οφείλεται κατά τα 2/3 στις τιμές τις ενέργειας που αθροιστικά επηρέασαν κατά 4,25 μονάδες τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.

Είναι προφανές ότι όπως σε όλες τις χώρες, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί πλήρως, αυτό το κύμα των ανατιμήσεων, που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (ενέργεια, αύξηση των τιμών πρώτων υλών, του κόστους μεταφοράς, στις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής λόγω πανδημίας). Ωστόσο έχουν ληφθεί μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση μέρους των ανατιμήσεων στην ενέργεια.  Επίσης:

Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών -σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το γ’ τρίμηνο του 2021- σημείωσε  ετήσια αύξηση κατά 4,7% που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη, έξι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν μόλις στο 0,8%.

Είχαμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από τις αρχές του χρόνου και θα ακολουθήσει μια δεύτερη, πολύ πιο σημαντική από την 1η Μαΐου.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου