Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Times του Λονδίνου: Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να της επιστραφούν

 


Ιστορική μεταστροφή Times του Λονδίνου: Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να της επιστραφούν.

Στο άρθρο με τίτλο «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (ελγίνεια μάρμαρα): Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά» η βρετανική εφημερίδα, αν και αναφέρει τα Γλυπτά ως ελγίνεια μάρμαρα, τονίζει ότι επί 50 χρόνια στήριζε την κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο στη θέση εναντίον της επιστροφής τους στην Ελλάδα, ωστόσο σήμερα ανακοινώνει ότι αλλάζει γνώμη.



Η μεγάλη βρετανική εφημερίδα στήριζε παραδοσιακά το βρετανικό Μουσείο και την κυβέρνηση, όσον αφορά το ζήτημα. Σ’ ένα «ιστορικό», κατά μια έννοια, άρθρο τους που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι Times δηλώνουν ξεκάθαρα πως η επίσημη θέση τους για το ζήτημα αλλάζει:

«Η θέση των Times για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Ενώνοντας την ελληνική κληρονομιά», λέει ο τίτλος του άρθρου, το οποίο αναφέρει ότι τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα και ήρθε επιτέλους η ώρα να επιστραφούν εκεί.

Το άρθρο γράφτηκε με την αφορμή του δανεισμού του γλυπτού της θεάς Αρτέμιδος από την Ιταλία στην Ελλάδα, ενός γλυπτού που επίσης είχε κλαπεί, όπως τα «Ελγίνεια» μάρμαρα. Οι Times κάνουν λόγο και για άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, που σαν την Ελλάδα διεκδικούν τον επαναπατρισμό των έργων τέχνης τους που βρίσκονται σε άλλα μέρη. 

«Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ξεχωρίζει ως ιδιάζουσα περίπτωση, αφού μέχρι τώρα αποτελεί “αγκάθι” στη δημιουργία και διατήρηση μιας φιλικής σχέσης με την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο των Times. «Καθώς η Βρετανία χρειάζεται να αναθερμάνει τις ευρωπαϊκές της φιλίες, η επιστροφή των γλυπτών αυτών στην Ελλάδα θα ήταν μια γενναιόδωρη και απαραίτητη χειρονομία», καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας και δρομολογεί εξελίξεις.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου