Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Ασπίδα για τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

 


Ασπίδα που θωρακίζει περαιτέρω τα ελληνικά ομόλογα και θα αποτρέψει την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας σε περίπτωση που οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία επιμείνουν έντονα, προτάσσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για απόφαση που δείχνει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της, που έχει πετύχει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν μετά την τελευταία φετινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η Ευρωτράπεζα επαναβεβαίωσε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα λήξει μεν τον προσεχή Μάρτιο, ωστόσο οι ελληνικοί τίτλοι θα παραμείνουν στο πρόγραμμα των επανεπενδύσεων, που σημαίνει ότι τα κεφάλαια από τα αγορασμένα ομόλογα που λήγουν θα διοχετεύονται και πάλι σε ελληνικούς τίτλους.

Η Ε.Κ.Τ. ανακοίνωσε ότι, εφόσον οι οικονομικές αναταράξεις που προκαλεί η Covid-19 συνεχιστούν, έχει τη δυνατότητα να είναι ευέλικτη στις επανεπενδύσεις της και να αγοράζει μεγαλύτερης αξίας ελληνικούς τίτλους από αυτούς που ωριμάζουν. Με άλλα λόγια, το όλο πρόγραμμα επανεπενδύσεων σε ομόλογα της Ευρωζώνης μπορεί να «γέρνει» σε έναν βαθμό υπέρ των ελληνικών χρεογράφων, θωρακίζοντας την ελληνική οικονομία από την αβεβαιότητα που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Μάλιστα, η περίοδος των επανεπενδύσεων -που κανονικά σχεδιαζόταν να λήξει στο τέλος του 2023- παρατάθηκε έως τουλάχιστον το τέλος του 2024. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε καθεστώς υπόγειας ποσοτικής χαλάρωσης για περίπου μία ακόμα διετία στη χειρότερη περίπτωση, ενόσω συνεχίζεται η ταχεία ανάκαμψη από την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε ο ιός.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου