Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Μέτρα 500 εκατ. ευρώ, «ασπίδα» στις ανατιμήσεις στην ενέργεια

 


Δέσμη μέτρων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που προκαλεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ειδικότερα:

Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος έως το τέλος του έτους, με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 - 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30 % που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνεται σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα ώστε, να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς.

Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές.

Επειδή η εξέλιξη της κρίσης έχει υπερβεί κάθε πρόβλεψη, εφόσον χρειαστεί, το ύψος των ενισχύσεων θα επανεκτιμηθεί μετά από 1-2 μήνες ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές.

Διευρύνονται τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα  ανώτατα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα εγκρίνεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης διαμορφώνονται σε :

14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τον άγαμο.

26.000 ευρώ από  24.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά

29.000 ευρώ από 26.000 ευρώ για μια  οικογένεια με τρία παιδιά.

Με τα νέα δεδομένα:

Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ.

Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Παράλληλα, αλλάζουν και τα περιουσιακά κριτήρια καθώς :

Για τον άγαμο η αξία της ακίνητης περιουσίας αυξάνεται στα 180.000 ευρώ από 130.000

Για τους έγγαμους σε 300.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που ίσχυε έως τώρα.

Το επίδομα θα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου