Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

EUMED 9: Θεμελιώδης προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου


 

Τις δεσμεύσεις τους για συνεργασία, ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβαν οι ηγέτες των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις κοινές δηλώσεις τους στον Τύπο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής EUMED 9. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:


Οι κατευθύνσεις που δίνει η Διακήρυξη των Αθηνών για το περιβάλλον είναι σαφείς.

Συντονιζόμαστε για να προστατεύσουμε τα δάση μας και τις θάλασσές μας.

Διεκδικούμε έναν ισχυρότερο μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Προχωρούμε στην ανταλλαγή τεχνολογίας και μέσων πρόληψης για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις της φύσης.

Προωθούμε τους πράσινους ευρωπαϊκούς στόχους, τη γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τις επενδύσεις σε ήπιες πηγές ενέργειας, την προστασία της θάλασσας από τη μόλυνση. 

Και βέβαια ζητάμε να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πρόκληση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου, καθώς αυτές έχουν επιπτώσεις στις τιμές του ρεύματος για όλες τις οικονομίες μας.

Θεμελιώδης προτεραιότητα όλων μας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που οι χώρες μας όλες έχουν υπογράψει και τιμούν. Και την εφαρμογή της οποίας όχι απλά απαιτούν, αλλά και εγγυώνται.

Αυτό αφορά όλες τις χώρες, αφορά και τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην περιοχή...

Πρόκειται για μία ακόμα παράμετρο η οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη χάραξη του δικού της δρόμου στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στην οικονομία, στην υγεία… Είναι μία επιλογή που προφανώς προϋποθέτει νέους συνδυασμούς στο πλέγμα των συμμαχιών μας. Αλλά προβάλλει πλέον ως αδήριτος στόχος και για την επίτευξή του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή.

Η πολιτική μας διακήρυξη είναι  ξεκάθαρη απέναντι επίσης σε υβριδικές απειλές όπως η εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών και η μετατροπή τους σε μοχλό πίεσης για άλλους στόχους... Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατεύουν και ναι, πρέπει να εντατικοποιηθεί και η συνεργασία μας με χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο Αφγανιστάν, όπως η Τουρκία, προκειμένου  οι πρόσφυγες να μπορούν να μείνουν πιο κοντά στις εστίες τους.  Ένα όμως είναι  βέβαιο. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου