Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Νέα αρχή» με παλαιοκομματικά συνθήματα και «κλεμμένο» σύνθημα

 


Βγαλμένη από το… παρελθόν και με «κλεμμένο» σύνθημα ήταν η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 85η ΔΕΘ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την εντύπωση ότι βρισκόταν στη ΔΕΘ του… 2014 και άρχισε τις παροχολογίες ενός νέου «προγράμματος Θεσσαλονίκης». Και αν η ορίτζιναλ έκδοση του προγράμματος -πριν από επτά χρόνια- έγινε πιστευτή από σημαντική μερίδα των πολιτών, φέτος μάλλον έπεσε στο κενό, κάνοντας εντυπωσιακό θόρυβο. Ετσι, ενώ το 2014 είχε υποσχεθεί τη διαγραφή δημόσιου χρέους, φέτος αποφάσισε να διαγράψει… ιδιωτικό «που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες»!

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι οθόνες πίσω από τον ομιλητή άρχισαν να εμφανίζουν το νέο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Επρόκειτο για το «ΝΕΑ ΑΡΧΗ», το οποίο προφανώς τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεώρησαν ότι είναι «δυνατό» και εκφράζει το σημερινό πολιτικό στίγμα του κόμματος. Μόνο που κανείς δεν σκέφτηκε να το τσεκάρει στην Google, με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ρεζίλι, καθώς το «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» ήταν σύνθημα του ΠΑΣΟΚ το… 2015! Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Ωραίο σύνθημα το “νέα αρχή”. Ηταν του ΠΑΣΟΚ, το 2015. Απλώς τότε ο κ. Τσίπρας ήταν αγκαζέ με τον κ. Καμμένο και πίστευε ότι θα μείνουμε εκτός Βουλής».

Στην προχθεσινή ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αμετανόητος, ενώ προφανώς πίστευε ότι απευθύνονταν σε… χρυσόψαρα, τα οποία ήδη είχαν ξεχάσει τα δεινά που η συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο έφερε στη χώρα το διάστημα 2015-2019. Ο Αλέξης Τσίπρας τόλμησε να αναφερθεί στη μεσαία τάξη, ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κοινωνία διακατέχεται από «ανασφάλεια» και «φόβο» και άφησε υπονοούμενα για τα megabytes της κυβέρνησης προς τους νέους, αγνοώντας φυσικά ότι πρόκειται για gigabytes και ότι η κυβέρνησή του συνετέλεσε στη φυγή δεκάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό λόγω της χρεοκοπημένης οικονομικής πολιτικής της. Ομως, δεν έμεινε σε αυτά. Για ακόμη μία φορά τα έβαλε με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, τζογάρισε με τον κατώτατο μισθό προτείνοντας πλέον να φτάσει τα 800 ευρώ, υποσχέθηκε «λαγούς με πετραχήλια», θελημένα παραμόρφωσε τη σημερινή εικόνα της χώρας, αλλά -για μία ακόμη φορά- δεν ζήτησε εκλογές. Ωστόσο, θέλοντας να γλυκάνει τα αυτιά του κομματικού ακροατηρίου του, ισχυρίστηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα σχηματίσει κυβέρνηση με άλλο ή με άλλα κόμματα. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, δεν δίστασε να αναφερθεί στον ΟΑΣΘ, τον οποίο οι ιδεοληπτικές εμμονές της κυβέρνησής του είχαν καταστρέψει, αλλά και στο μετρό, λέγοντας πάλι μισές αλήθειες για το χρόνο ολοκλήρωσής του. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει πάρα πολύ σημαντικές δυνατότητες και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα – δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν με σχέδιο. Βεβαίως, η πανδημία έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα δύο χρόνια η Θεσσαλονίκη έμεινε πίσω. Και πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που είχαμε αναλάβει ως κυβέρνηση για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης έμειναν στάσιμες», ισχυρίστηκε, αγνοώντας πλήρως τις πρωτοβουλίες και το έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ. στη συγκεκριμένη περιοχή την τελευταία διετία.

«Το σχέδιό μας για το νέο ΕΣΥ θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του. Ενίσχυση με 2 δισ. ευρώ από κρατικό προϋπολογισμό και 1 δισ. από τους φόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», ισχυρίστηκε και -μεταξύ άλλων- έταξε μισθό 2.000 ευρώ για τους νέους γιατρούς, άμεση πρόσληψη 5.500 υγειονομικών και άλλων 10.000 σε βάθος τριετίας.

Στον τομέα της Παιδείας έκανε λόγο για μια «μεγάλη τολμηρή δημοκρατική μεταρρύθμιση, με στόχο ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, και ένα υψηλού επιπέδου δημόσιο πανεπιστήμιο, ανοιχτό σε όσους νέους έχουν μαθησιακή δυνατότητα και ισχυρή θέληση για γνώση». Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου λυκείου. «Εμείς θέλουμε ο κάθε νέος και η κάθε νέα μπορεί να σπουδάσει στην Ελλάδα και όχι να τρέχει στο εξωτερικό», είπε.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου