Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

6 συν 1 δεσμεύσεις για την προστασία της Μεσογείου


 

Την ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών της Μεσογείου ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρύπανσης, να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη και να γίνει η Μεσόγειος «μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης, που έγινε στη Μασσαλία.


Η Ελλάδα έχει ακτογραμμή που ξεπερνά τα 14.000 χιλιόμετρα και η προστασία της Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας.  Για αυτό  -όπως τόνισε- προσυπογράφουμε το Σχέδιο Δράσης «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», που παρουσιάστηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση. Εστίασε δε σε  έξι δράσεις:


Δεσμευόμαστε στον στόχο να φτάσουν στο 30% οι προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου μέχρι το 2030.

Δεσμευόμαστε να θέσουμε ως προτεραιότητα, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ελληνικές θάλασσες, στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». 

Δεσμευόμαστε να μειώσουμε την υπεραλίευση τα επόμενα δέκα χρόνια και η αλιεία δεν θα επιτρέπεται στο 10% των ελληνικών θαλασσών, οι οποίες θα κηρυχθούν περιοχές «no-take reserves»

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη θέσπισης ενός σχεδίου δράσης βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας

Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε μία στρατηγική βιώσιμου τουρισμού που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού και θα θέτει τη βιοποικιλότητα στο επίκεντρο του σχεδιασμού για το θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό

Η Ελλάδα υιοθετεί τον φιλόδοξο στόχο να βελτιώσει την ποιότητα του νερού μέχρι το 2030 μειώνοντας τα  πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα κατά 50% και τα μικροπλαστικά που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30%

Και μία ακόμα δέσμευση: Η Ελλάδα δεσμεύεται να γίνει πρωταθλήτρια στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που δυστυχώς, επειδή δεν πετυχαίνει, κόστισε στη χώρα και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η ανακήρυξη καθεστώτος προστασίας για όλες τις περιοχές Natura 2000 θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Η Ελλάδα θα προεδρεύσει το 2023 της πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», ενώ θα θέσει την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου -αλλά και της προστασίας των δασών- στο επίκεντρο των συζητήσεων του σχήματος EUMED9, που θα συνεδριάσει σε επίπεδο κορυφής τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου