Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων

 


Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός συναισθάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και των ζημιών από τις πυρκαγιές. Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός:

κατάσβεση των πυρκαγιών,

αποτροπή ξεσπάσματος νέων,

αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων.

Καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες. Και όλοι θα ευχόντουσαν να μην είχαμε καμία πυρκαγιά και καμία απώλεια σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το ζητούμενο όμως για την Κυβέρνηση δεν είναι το ευκταίο, αλλά η διαχείριση μιας δυναμικής κατάστασης. Η Κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν παρέμειναν θεατές, δεν αναλώθηκαν σε επικοινωνιακούς χειρισμούς. Όλοι μάχονται, καθένας από το πόστο του.

Όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Αυτή την ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Πρέπει να στηρίξουμε τους πυροσβέστες, όλους όσους μάχονται για εβδομάδες με τις φλόγες..

Η Κυβέρνηση εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει ώστε να καλυφθεί κάθε περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική και ψυχολογική πληγή που άνοιξε. Πράγμα που στο πρόσφατο παρελθόν άλλοι απέτυχαν οικτρά να πράξουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Γιατί μπορεί η υποχρέωση της πολιτείας να σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν να είναι αυτονόητη εκείνο όμως που δεν ήταν αυτονόητο στο παρελθόν ήταν η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των μέτρων ανακούφισης και των πολιτικών ανασυγκρότησης. Και στο κομμάτι αυτό τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στο τομέα αυτό μιλούν από μόνα τους.

Τέθηκε σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέσω της οποίας οι πληγέντες από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ώστε να λάβουν αποζημιώσεις για τις φθορές που έχουν υποστεί σπίτια, η οικοσκευή των νοικοκυριών, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Μετά την υποβολή της αίτησης, η πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες περιλαμβάνει την προκαταβολή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι και 20.000 ευρώ για τα κατεστραμμένα σπίτια μαζί με την οικοσκευή, 8.000 ευρώ για τους επιχειρηματικούς χώρους και 1.000, 2.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα για γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Ήδη καταβλήθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις ύψους 3,74 εκατ. ευρώ σε 528 δικαιούχους. Πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον, η πρώτη στήριξη προβλέπει απαλλαγή των πληγέντων ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ για την τριετία 2021, 2022 και 2023, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα επιδότησης προσωρινής στέγασης.

Σε ό,τι αφορά μέτρα στήριξης πέραν της λειτουργίας της πλατφόρμας θα πρέπει να προσθέσουμε:

Τις αποζημιώσεις που θα δώσει ο ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο που καταστράφηκε,

Την διαγραφή τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των ενεργών οφειλών προς την Δ.Ε.Η. συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Τα αντιπλημμυρικά έργα και τις ενέργειες για την απομάκρυνση της καμένης ύλης. Ήδη εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το Υπουργείου Εσωτερικών ένα αντιπλημμυρικό έργο ύψους 11 εκατ. ευρώ για τη δημοτική κοινότητα Ιστιαίας στην Εύβοια, μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Την πραγματοποίηση υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού της πρώτης σύσκεψης για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας με τη συμμετοχή του επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρου Μπένου. Ανάμεσα στα άλλα όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός όλες οι επιχειρήσεις του νησιού θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τη λειτουργία της πλατφόρμας e-dorees.gov.gr όπου ιδιώτες και νομικά πρόσωπα μπορούν να κάνουν δωρεές είτε με τη μορφή χρηματικής προσφοράς, είτε με τη μορφή στήριξης κάποιου έργου.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου