Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης


 

Η πανδημία της COVID-19 ήταν μεγάλο σοκ για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως και για την ελληνική. Ωστόσο, μία σειρά θετικών δεικτών και οι πρόσφατες εξελίξεις, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα και ότι εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης:


Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021 πέτυχε ανάπτυξη της τάξης του 4,4%. Αυτή η επίδοση την κατατάσσει στις τέσσερις υψηλότερες θέσεις της ΕΕ.

Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 2,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση, καλύτερα από ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση, καθιστώντας ρεαλιστική την επίτευξη της πρόβλεψής της για ανάπτυξη 3,6% φέτος. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και ο ΟΟΣΑ, έχουν κάνει ακόμη υψηλότερες εκτιμήσεις, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 4,1% και 3,8%, αντίστοιχα.

Παρά τις πιέσεις από την πανδημία, τα αποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της απασχόλησης, απορρόφησαν τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Η ανεργία, μειώθηκε το 2020 στο 16,4%, από 17,3% το 2019.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες, μειώθηκε σημαντικά στα 47,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, από 75,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Τους τελευταίους 9 μήνες, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από δύο οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τον Moody's και τον S&P.

Η Ελλάδα άντλησε συνολικά 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιστορικά χαμηλό κόστος από τον Ιούλιο του 2019.

Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 25 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης της πανδημίας.

Ο δείκτης PMI, που αντανακλά την πορεία της μεταποίησης, αυξήθηκε τον Μάιο στις 58 μονάδες από 54,4 τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2000. Επιπλέον, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 5,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ESI) έφτασε σχεδόν στα προ της πανδημίας επίπεδα, σημειώνοντας αύξηση στις 108,6 μονάδες από 97,9 τον Απρίλιο.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και υπήρξαν ξένες άμεσες επενδύσεις, παρά την πανδημία, όπως της Microsoft που επέλεξε την Ελλάδα για το νέο data center της, της Pfizer που ανακοίνωσε τη δημιουργία δεύτερου κόμβου στη Θεσσαλονίκη και της Volkswagen (και του πιλοτικού προγράμματός της) για ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια.

Παρά τις δυσκολίες της περιόδου, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς πέντε αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της. 

Οι παραπάνω θετικοί δείκτες και εξελίξεις είναι ο καρπός μίας υπεύθυνης, καλά σχεδιασμένης και αποτελεσματικής εφαρμογής της στρατηγικής της κυβέρνησης, η οποία διαμορφώνει στέρεη βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου