Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Έρχεται η πανεπιστημιακή αστυνομία στα μέσα Απριλίου

 


Η πανεπιστημιακή αστυνομία, δηλαδή η Ομάδα  Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), θα αναλάβει κανονικά δράση από την  αρχή του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους,  όπου τα μέλη της ΟΠΠΙ θα περιπολούν και σε περίπτωση περιστατικού βίας θα απευθύνονται στην ΕΛ.ΑΣ.,  προκειμένου να πάρουν  εντολές για το πώς θα  κινηθούν.

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση όμως που δημιουργείται από ακροαριστερούς με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλει από τις 15 Απριλίου  και μετά να εγκατασταθούν οι πρώτες ομάδες  πανεπιστημιακής αστυνομίας σε Ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία  που θα εγκατασταθεί  το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα  θα στελεχωθεί από άνδρες από τις υπάρχουσες   αστυνομικές δυνάμεις και με το νέο πανεπιστημιακό έτος από τις νέες 1.000 οργανικές θέσεις.

Η πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της ΟΠΠΙ θα φορούν ειδική γκριζοπράσινη στολή, με εξοπλοισμό γκλομπ, σπρέυ πιπεριού και χειροπέδες. 

Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας. 

Η πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών. 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου