Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Με «Ταξιδιωτικό πάσο» θα πετάμε με τις αεροπορικές εταιρίες

 


Με στόχο να επανεκκινήσουν τα αεροπορικά ταξίδια και να ανακάμψει ο τομέας των αερομεταφορών, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) είχε καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ να δώσουν έγκριση σε ένα ταξιδιωτικό πάσο.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το euractiv, η ΙΑΤΑ ζητά να διαμορφώσουν οι χώρες της ΕΕ «περιορισμούς στα σύνορα, βασισμένους σε αποδεικτικά στοιχεία», καλώντας τις «να συμφωνήσουν στον κρίσιμο ρόλο των ασφαλών ψηφιακών λύσεων, όπως το Ταξιδιωτικό Πάσο της ΙΑΤΑ».

Το έγγραφο υπογράφει ο αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ για την Ευρώπη, Ράφαελ Σβάρτζμαν, και απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που έφτασε στα χέρια του πριν από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των «27». 

Η ΙΑΤΑ υποστηρίζει ότι το ταξιδιωτικό πάσο θα παράσχει στις κυβερνήσεις και τις αρχές, αλλά και στους επιβάτες και το πλήρωμα, την αναγκαία βεβαιότητα για την κατάσταση υγείας των επιβατών.

Μάλιστα, το ψηφιακό αυτό έγγραφο που προτείνει η ΙΑΤΑ θα καταγράφει και θα τηρεί λεπτομέρειες για την κατάσταση εμβολιασμού των επιβατών, όπως και τα τεστ για τον κοροναϊό και τα αποτελέσματά του, ώστε να μπορούν οι επιβάτες να δίνουν άμεσα πληροφορίες για την υγεία τους στις χώρες, πριν εισέλθουν στο έδαφός τους.

Επίσης, θα μπορεί να παρέχει άμεσα στους κατόχους του πληροφορίες για αλλαγές στις νομικές προϋποθέσεις και τους κανόνες που εφαρμόζονται στις χώρες, ενώ «θα τους προστατεύει από τυχόν πλαστά πιστοποιητικά».

Η IATA αντιπροσωπεύει περίπου 290 αεροπορικές εταιρείες και υποστηρίζει ότι είναι δυνατό να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, στη βάση της εκτίμησης υγειονομικών δεικτών ανά περιοχή. Υπόσχεται να συνεργαστεί με τις χώρες για τη δημιουργία οδικών χαρτών, ώστε να επανεκκινήσουν τα ταξίδια.



με πληροφορίες από το in.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου