Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ο Μπάιντεν διέταξε επίθεση από αέρος εναντίον ιρανικών στρατευμάτων στη Συρία

 




Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε από αέρος επίθεση στη Συρία, με στόχο ιρανικά στρατεύματα.

Η επίθεση οδήγησε στην καταστροφή «πολλαπλών εγκαταστάσεων, που βρίσκονταν σε σημείο συνοριακού ελέγχου και χρησιμοποιούνταν από παραστρατιωτικές ομάδες με τις πλάτες του Ιράν».

Η επίθεση είναι η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση που διατάσσεται από την κυβέρνηση Μπάιντεν και ήρθε ως απάντηση των ΗΠΑ σε επιθέσεις που είχαν λάβει χώρα στο Ιράκ, εναντίον στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και της αραβο-ισραηλινής συμμαχίας.


Αυτό το μήνα, ένας μισθοφόρος των ΗΠΑ σκοτώθηκε εξαιτίας επίθεσης με πυραύλους κατά των αμερικανικών στρατευμάτων, με άλλους 5 μισθοφόρους και έναν στρατιωτικό να τραυματίζονται επίσης στο Ιρμπίλ της Συρίας, σε βάση που αξιοποιείται τόσο από τις δυνάμεις των ΗΠΑ όσο και της συμμαχίας.

Αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Βαγδάτη, καθώς και η αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται στην λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη» της πόλης υπήρξαν επίσης στόχοι πυραυλικών επιθέσεων.

Το Πεντάγωνο κατονόμασε τις παραστρατιωτικές οργανώσεις «Καταΐμπ Χεζμπολάχ» και «Καταΐμπ Σαγίχντ αλ Σουχάντα» ως τους στόχους της επίθεσης των ΗΠΑ, η οποία έλαβε χώρα στην ανατολική Συρία και κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Η επίθεση χαρακτηρίστηκε από το Πεντάγωνο ως μια «κατάλληλη στρατιωτική ανταπόκριση», η οποία συνδυάστηκε με «διπλωματικά μέτρα» όπως η ενημέρωση και κατάρτιση των δυνάμεων της αραβο-ισραηλινής συμμαχίας.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναλαμβάνει δράση για να προστατεύσει το προσωπικό του αμερικανικού στρατού και της συμμαχίας», έλεγε ακόμη η ανακοίνωση του Πενταγώνου. «Ταυτόχρονα, δρούμε συνειδητά για την αποκλιμάκωση της ευρύτερης κατάστασης που επικρατεί στο Ιράκ και την ανατολική Συρία».

Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν ότι η επίθεσή τους είχε θύματα, ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε λόγο για τον θάνατο τουλάχιστον 17 μαχητών.

«Η επίθεση κατέστρεψε 3 φορτηγά που μετέφεραν πυρομαχικά και υπήρξαν πολλές ανθρώπινες απώλειες», είπε εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου.

Η οργάνωση Καταΐμπ Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ανάμιξή της στις πρόσφατες επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, ωστόσο ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, δήλωσε στους ρεπόρτερ πως οι ΗΠΑ «γνώριζαν πολύ καλά τον στόχο τον οποίο χτύπησαν».

«Ξέρουμε τι χτυπήσαμε. Είμαστε σίγουροι πως ο στόχος χρησιμοποιούταν από τους ίδιους παραστρατιωτικούς που διεξήγαγαν τις επιθέσεις εναντίον μας», τόνισε.

Τέλος, ένας ανώνυμος αξιωματούχος του στρατού των ΗΠΑ σχολίασε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters πως, ενώ οι ΗΠΑ θέλησαν να τιμωρήσουν τα ιρανικά στρατεύματα, δεν επιθυμούν η επιχείρησή τους να κλιμακωθεί σε μια μεγαλύτερου μεγέθους σύγκρουση.


ΠΗΓΗ: BBC 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου