Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

10 νεκροί και εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις ΗΠΑ από πολικό ψύχος

 


Πρωτοφανές κύμα ψύχους σαρώνει τις ΗΠΑ και αναμένεται να επεκταθεί, αφού προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων και άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εκατομμύρια κατοίκους, για ημέρες ακόμη και σε νότιες πολιτείες, όπως το Τέξας, που έχουν συνήθως ήπιες θερμοκρασίες.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) προειδοποίησε για μια «άνευ προηγουμένου και έκτασης ζώνη επικίνδυνων χειμερινών συνθηκών» από την ανατολική ως την δυτική ακτή των ΗΠΑ, με την προειδοποίηση αυτή να αφορά περισσότερους από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Την ώρα που δέκα θάνατοι αποδόθηκαν στην κακοκαιρία, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους λόγω των επικίνδυνων συνθηκών.

Ένα πυκνό πέπλο χιονιού έχει καλύψει τους δρόμους, τα δέντρα και τα αυτοκίνητα της πρωτεύουσας της πολιτείας, το Ώστιν. Μάλιστα ορισμένες περιοχές είδαν το θερμόμετρο να πέφτει σε έως και -18 βαθμούς Κελσίου το σαββατοκύριακο την ώρα που η πτώση της θερμοκρασίας σε μια μεγάλη πόλη, όπως το Χιούστον, έφτανε στους -9 βαθμούς.

Σε πόλεις του Τέξας οι κάτοικοι μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και ούτε τα παιδιά δεν μπορούν να βγουν έξω διότι δεν έχουν τόσο ζεστά ρούχα καθώς στην πολιτεία τους οι θερμοκρασίες κυμαίνονται συνήθως γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων, του πάγου και των μέτρων για να αποφευχθεί μια υπερφόρτωση του δικτύου, σχεδόν 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα χθες Δευτέρα στις 21:30 ώρα Ελλάδος στο Τέξας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us.

Εκτός του Τέξας, η Αλαμπάμα, η Οκλαχόμα, το Κάνσας, το Μισισίπι και το Όρεγκον, όπου 300.000 άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου