Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Το Καπιτώλιο αργά το βράδυ επικύρωσε τα αποτελέσματα και την Νίκη Μπάιντεν

 



Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ενημέρωσε ότι η κύρωση της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα γίνει αργότερα το βράδυ της Τετάρτης (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

Υπερασπιστήκαμε τη Δημοκρατία, είπε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, στην έναρξη της συνεδρίασης της Γερουσίας στο Καπιτώλιο, μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο κτίριο. «Ακόμη και μετά τη βία και τον βανδαλισμό άνευ προηγουμένου σε αυτό το Καπιτώλιο, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού των ΗΠΑ συναντώνται ξανά, την ίδια ημέρα, για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα», είπε ο Πενς συγκλονισμένος μετά το πραξικόπημα Τράμπ.

Ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τόνισε ότι ο όχλος απέτυχε να διαταράξει τη Δημοκρατία και η Γερουσία θα επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στην ανομία, ή στον εκφοβισμό. Είμαστε ξανά στα έδρανά μας, θα κάνουμε το καθήκον μας όπως ορίζει το Σύνταγμα, για το έθνος μας. Και θα το κάνουμε απόψε», είπε ο Μιτς Μακόνελ. «Οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έχουν αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες απειλές από τον όχλο που είδαμε σήμερα», συνέχισε ο Μακόνελ. Οι εισβολείς «απέτυχαν» να εμποδίσουν το Κογκρέσο να κάνει το καθήκον του, έκρινε: «Αυτή η αποτυχημένη ανταρσία υπογραμμίζει πόσο κρίσιμο είναι το καθήκον που έχουμε», που είναι να κυρωθεί το ποιος είναι ο «νικητής των εκλογών του 2020», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του σώματος.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, χαρακτήρισε τον Τραμπ ως τον χειρότερο πρόεδρο των ΗΠΑ. «Ήταν ληστές, εξστρεμιστές, εσωτερικοί τρομοκράτες», είπε αναφερόμενος στους εισβολείς στο Καπιτώλιο. «Είναι λεκές που δεν θα ξεπλυθεί εύκολα η σημερινή εισβολή», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε : «Τα σημερινά γεγονότα δεν έγιναν αυθόρμητα. Ο πρόεδρος που τους εξώθησε να έρθουν εδώ, ποτέ δεν αποθάρρυνε τη βία. Η βία σε μεγάλο ποσοστό είναι δική του ευθύνη και αέναη ντροπή του. Τα σημερινά γεγονότα δεν θα είχαν συμβεί χωρίς εκείνο». 

«Μην απατάσθε φίλοι μου, τα σημερινά γεγονότα δεν έγιναν τυχαία», συνέχισε ο Σούμερ. «Ο πρόεδρος φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης. Αυτός ο όχλος ήταν κατά μεγάλο μέρος έργο του Τραμπ  δική του ευθύνη, δική του παντοτινή ντροπή». «Η 6η Ιανουαρίου θα μείνει στην αμερικανική ιστορία ως μια από τις πιο μαύρες ημέρες, η τελική προειδοποίηση στη χώρα μας για τις συνέπειες» που φέρνει η άσκηση της προεδρίας από έναν «δημαγωγό».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου