Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Η McLaren δε μπορεί να βάλει ως εγγύηση τα ιστορικά της αυτοκίνητα, λόγω Ron Dennis


Από την αρχή του έτους και μέχρι τις 20 Απριλίου η McLaren είχε “κάψει” 257 εκατομμύρια λίρες (287 εκατ. ευρώ) από τη διαθέσιμη ρευστότητα της, και όλα δείχνουν ότι η βρετανική εταιρία θα συνεχίσει να “αιμορραγεί”. Με το lockdown να ισχύει ακόμα σε πολλές χώρες του πλανήτη, με την παραγωγή στο Woking να έχει σταματήσει από τον Μάρτιο, και με το πρωτάθλημα της Formula 1 να μην έχει ξεκινήσει ακόμα, τα έσοδα της εταιρίας είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Για τον λόγο αυτό, η βρετανική εταιρία επιδιώκει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 250 εκατομμύρια λίρες (€280 εκατ. ευρώ) μέσα από νέο ένα κύκλο χρηματοδότησης, βάζοντας ως εγγύηση τις εγκαταστάσεις της στο Woking, καθώς και μια εκτεταμένη συλλογή ιστορικών αγωνιστικών της αυτοκινήτων.

Όμως, οι επενδυτές του υπάρχοντος ομολόγου των 525 εκατομμυρίων λιρών της McLaren, που εκδόθηκε το 2017, αντιστέκονται έντονα στη νέα συγκέντρωση χρημάτων, καθώς υποστηρίζουν ότι η εταιρεία έχει ήδη δεσμεύσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία από το 2017, όταν το χρέος αυξήθηκε για να αγοράσει το μερίδιο που ανήκε στον πρώην πρόεδρο του ομίλου, Ron Dennis.

Μια ομάδα από κατόχους του παραπάνω ομολόγου προσέλαβε την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Paul Hastings για να αντιταχθεί στη νέα συγκέντρωση χρημάτων, και την περασμένη Τετάρτη (20/5) έστειλε επιστολή στη διοίκηση της εταιρείας ώστε να κάνει γνωστές τις προθέσεις της όσον αφορά τη νέα συμφωνία. Η McLaren δεν έχει απαντήσει σε αυτή, ενώ η συμβουλευτική της εταιρία, η JP Morgan, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Παρότι η βρετανική εταιρεία και οι σύμβουλοί της πιστεύουν ότι η κίνηση για τη νέα χρηματοδότηση είναι νόμιμη, οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία προσπαθεί να κάνει κατάχρηση ενός “παραθύρου”, που είναι συχνά γνωστό ως J Crew trapdoor. Το τελευταίο πήρε το όνομα του από την αμερικάνικη εταιρία λιανικών πωλήσεων J Crew, καθώς στην περίπτωση της οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών μετοχών προκάλεσαν αναστάτωση, όταν έκαναν ένα παρόμοιο τέχνασμα το 2016, μεταφέροντας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε νέους δανειστές.

Έτσι, η ομάδα των κατόχων που υφιστάμενου ομολόγου αναφέρει ότι η εταιρία και η πνευματική της ιδιοκτησία McLaren θα παραμείνει στους υφιστάμενους κατόχους ομολόγων βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, αλλά ορισμένα φυσικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν στους νέους δανειστές.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του ομολόγου του 2017, η εκτίμηση της αξίας του McLaren Technology Center, του εργοστασίου παραγωγής και των ιστορικών της αυτοκινήτων είναι περίπου 600 εκατομμύρια λίρες. Η McLaren ήταν η πρώτη ομάδα της Formula 1 που έδωσε αναγκαστική άδεια στο προσωπικό της, στις αρχές Απριλίου, λόγω του νέου κορωνοϊού, με τους Lando Norris και Carlos Sainz, μαζί ανώτερα στελέχη της διοίκησης, να δέχονται μείωση αποδοχών.

Τέλος, η McLaren έκανε αίτηση για δάνειο 150 εκατομμυρίων λιρών από την βρετανική κυβέρνηση, αλλά αυτή απορρίφθηκε στις αρχές Μαρτίου.


Γιώργος Αγαπητός
autoblog.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου