Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό




Κρατείται τελικά ο Τούρκος αξιωματικός με απόφαση του Τμήματος Αλλοδαπών στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας για την παροχή ή μη ασύλου.

Με απόφαση του αρμοδίου τμήματος Αλλοδαπών, ο Τούρκος αξιωματικός για τον οποίο ο δικαστής έδωσε προσωρινή αναστολή στη διαδικασία παροχής ασύλου κρατείται προσωρινά στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας, ενώ με την προσωρινή διαταγή απαγορεύθηκε κάθε μέτρο με σκοπό την χωρίς τη θέληση του απομάκρυνση από τη χώρα μας.

Η ουσία της υπόθεσης για την παροχή η μη ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό θα απασχολήσει τη Διοικητική Δικαιοσύνη στις 15 Φεβρουαρίου που έχει οριστεί και η εκδίκαση της σχετικής αίτησης που έχει υποβάλλει το ελληνικό δημόσιο ενώ η διαδικασία για την παροχή η μη ασύλου είναι σε εκκρεμότητα και για τους άλλους επτά Τούρκους στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα και για τους οποίους - και τους οκτώ - ο Αρειος Πάγος έχει ταχθεί κατά της έκδοσης τους στην Τουρκία για λόγους μη διασφάλισης δίκαιης δίκης και τήρησης των στοιχειωδών διαδικασιών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ακρόαση της Παρασκευής, οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού «κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία». Σε αυτό το πλαίσιο το Δημόσιο ζητεί να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή που θα «παγώνει» προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερο με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους επτά στη Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στη γείτονα χώρα.

Από πλευρά τους οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο εμπλοκή του Τούρκου στρατιωικού στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος. Παράλλληλα, επεσήμαναν ότι η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή του. Επισημάνθηκε, δε, ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου