Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Bloomberg: Θα καταφέρει η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της;



Τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να πλησιάσει τον στόχο της εξόδου από τα μνημόνια περιγράφει σε άρθρο του το Bloomberg που διερωτάται κατά πόσον η χώρα θα μπορέσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου ή θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα.

Το Bloomberg  φιλοξενεί επίσης τις πρόσφατες εκτιμήσεις του οικονομολόγου της HSBC  Fabio Balboni ο οποίος αναφέρει ότι «το 2018, η χώρα θα μπορούσε να βγεί τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη αποτύχει να παράσχει μία ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, κυρίαρχο ερώτημα στους επόμενους μήνες είναι αν θα μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις και χωρίς εξωτερική βοήθεια -όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και Κύπρος- στη μεταμνημονιακή εποχή, ή εάν το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης που λήγει στις 20 Αυγούστου θα το ακολουθήσει ένα νέο, παρόμοιο.

Τα 10 κρίσιμα στάδια και ζητήματα στην ατζέντα του ελληνικού ζητήματος, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του προγράμματος, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι τα εξής:

1. Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τον νόμο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτά θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως τις 17 Ιανουαρίου, ώστε να επικυρωθεί η πρόοδος στο Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου και εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης.

2. Στα τέλη Ιανουαρίου οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα έχουν ολοκληρώσει τα σενάρια για τα stress test των ελληνικών τραπεζών, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία απόδειξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. 

3. Αρχές Φεβρουαρίου η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει νέο ομόλογο, του οποίου ο χρόνος ωρίμασης αναμένεται να είναι ανάμεσα στα 3 με 7 έτη, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.   

4. Στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται από τον ESM η εκταμίευση της υποδόσης από το πρόγραμμα διάσωσης, που ακολουθεί την εφαρμογή των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης. Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, αλλά σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ.  

5. Τον Φεβρουάριο οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ξεκινήσουν την αποστολή στοιχείων στην ΤτΕ Ελλάδας και στις ευρωπαϊκές Αρχές για την διεξαγωγή των stress tests.  

6. Τον Φεβρουάριο η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι οι πιστωτές θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.  

7. Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, όμως η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο αν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα την υλοποίηση άλλων 82 μέτρων.

8. Η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ:  Μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις των δανειστών θα λάβει τόπο στην Ουάσινγκτον μεταξύ 20 και 22 Απριλίου. Εκεί το πιθανότερο είναι να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους, αλλά και η επόμενη μέρα για την Ελλάδα. 

9. Στις αρχές Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests. Εκεί θα διαφανεί αν υπάρχει η ανάγκη παροχής νέων κεφαλαίων από πλευράς των πιστωτών και πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα και για τους δανειστές.  

10. Στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση και να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για τους όρους τόσο μιας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, όσο και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας μετά το πέρας του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα, όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, πρόσφατα ανέφερε ότι μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά τον Αύγουστο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Παράλληλα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για κάποιου είδους «συμφωνία που θα ακολουθήσει ως το 2022», δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έως τότε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ της.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου