Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Εβδομάδα-φωτιά με προαπαιτούμενα, πλειστηριασμούς & Σκοπιανό



Στα βαθιά πέφτει η κυβέρνηση με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς καθώς την Τρίτη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση.

Στα βαθιά πέφτει η κυβέρνηση με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς καθώς μέσα στην εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

To πρωί,  στις 10:30 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τoν Αλέξη Τσίπρα. συνεδρίαση που πραγματοποιείται ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου αποτελεί τον τελευταίο «σταθμό» για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης, δεδομένου του Eurogroup που συνεδριάζει στις 22 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του πολυνομοσχεδίου, στην ατζέντα της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου για την επόμενη μέρα, μετά την αξιολόγηση.

Στον μακρύ κατάλογο της συμφωνίας με τους δανειστές μπορεί να μην υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα αλλά υπάρχουν ρυθμίσεις που χτυπάνε τον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου και το πως θα αποφασίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η ομαλοποίηση των πλειστηριασμών, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μερικά από τα άρθρα «φωτιά» που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομικών. 

Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ στην κοινοβουλευτική ομάδα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται για ένα ακόμη πολιτικό μασάζ καθώς την Τρίτη το απόγευμα αναμένεται να εξηγήσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ψηφίσουν τις ρυθμίσεις που είναι αντίθετες με την ιδεολογία τους. Εκείνοι από την πλευρά τους περιμένουν να ακούσουν από τον  υπουργό οικονομικών αλλαγές στον νόμο για τις απεργίες αλλά και στο πως θα θωρακιστεί η πρώτη κατοικία. Ο Νίκος Φίλης όπως και άλλοι βουλευτές έχουν ταχθεί υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης καθώς στο τέλος της χρονιάς δεν θα προστατεύεται καμία κατοικία. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει μέσω τροπολογίας σε νομοσχέδιο του Νίκου Παππά, τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά μετά από τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, τελικά δεν κατατέθηκε.  Οι πληροφορίες πάντως από τις Βρυξέλλες θέλουν τους θεσμούς να μην κάνουν πίσω στα δύο αυτά ζητήματα και αυτό έχει ήδη ειπωθεί στην ελληνική κυβέρνηση στις τηλεδιασκέψεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους θεσμούς. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει την Παρασκευή με την μορφή του επείγοντος και ήδη έχουν προγραμματιστεί για εκείνη την ημέρα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την βουλή από τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. 

Το φάντασμα των πλειστηριασμών πάνω από το Μαξίμου    

Την ήμερα που θα συζητούνται τα προαπαιτούμενα στην βουλή , στα ειρηνοδικεία θα επανέρχονται οι πλειστηριασμοί καθώς τελείωσε και η αποχή των συμβολαιογράφων. Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένο καθώς για πρώτη φορά θα ισχύσουν και οι διατάξεις Κοντονή σύμφωνα με τις οποίες ποινικοποιείται η παρεμπόδιση των πλειστηριασμών. Σε όλα τα δικαστήρια της χώρας έχουν αναρτηθεί περισσότεροι από 200 συμβατικοί πλειστηριασμοί και τουλάχιστον 20 ηλεκτρονικοί ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν βγει στο σφυρί 3932 σπίτια. Εκτός όμως από τις τράπεζες στον χορό των πλειστηριασμών μπαίνει και το δημόσιο. Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, μαζί με πλήθος άλλων προαπαιτουμένων, η σχετική διάταξη, με στόχο τον Φεβρουάριο ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και από το Δημόσιο.  Σημειώνεται ότι το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Σκοπιανό

Εκτός όμως από τις εξελίξεις στην οικονομία, σε πρώτο πλάνο μπαίνει και το Σκοπιανό με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα και να έχει γεύμα εργασίας  με τον Νίκο Κοτζιά. Πρώτο πιάτο θα είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν στις κυβερνήσεις των δύο χωρών τα ονόματα που ορισμένα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σε ποιο από αυτά υπάρχουν συγκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά βλέπει με θετικά το όνομα «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Μακεδονία του Βαρδάρη, και «Νόβα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Νέα Μακεδονία. Στο Μαξίμου θέλουν να κλείσουν το εθνικό αυτό ζήτημα και εκτιμούν πως θα έχουν και την στήριξη των ΑΝΕΛ, μετά την στροφή που έκανε ο Πάνος Καμμένος. Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει για τις αντιδράσεις στην Βόρεια Ελλάδα που ετοιμάζονται για συλλαλητήρια.  


Του Σωτήρη Σταθόπουλου
Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου