Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Η «Πρώτη Κυρία του ISIS» είναι όνομα... ελληνικό



Η «Πρώτη Κυρία του ISIS» είναι ο τίτλος ντοκιμαντέρ του The Atlantic, με θέμα την Τάνια Γεωργελά - σύζυγο του Ελληνοαμερικανού Τζων Γεωργελά, ο οποίος θεωρείται το πιο ισχυρό/ επιδραστικό μέλος του ISIS που προέρχεται από τις ΗΠΑ.


Η Τάνια, με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, παντρεύτηκε τον Τζων Γεωργελά στην Αγγλία, ενώ ο ίδιος ήταν ήδη ανερχόμενος στην ιεραρχία του ISIS. Μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά, κάνοντας όνειρα να εξελιχθούν σε μια οικογένεια «ιερών πολεμιστών». Το 2013 πήγαν στη Συρία, ωστόσο μερικές εβδομάδες μετά η Τάνια με τα παιδιά τους τον άφησαν και επέστρεψαν στο Πλάνο του Τέξας, όπου ζουν οι γονείς του Τζων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τάνια έχει μεταμορφωθεί όπως ο σύζυγός της, αλλά από τη ανάποδη.

«Αναδημιούργησε τον εαυτό της ως μια γυναίκα της κοινωνίας του Τέξας, υιοθετώντας τόσο εκτενώς τον τρόπο ζωής του νέου της σπιτιού που μόνο η προφορά της αποκαλύπτει πως δεν είναι ντόπια. Από τον τρόπο που ντύνεται, θα νόμιζες ότι έχει περάσει την τελευταία δεκαετία διαβάζοντας την ιταλική Vogue, όχι το Κοράνι. Πάει σε συναυλίες. Αντί για τζαμί, πηγαίνει σε εκκλησία Ουνιταριανών. Αντί για έναν τζιχαντιστή κληρικό σύζυγο, έχει τον Κρεγκ, έναν φίλο από τη Μινεσότα» αναφέρεται σχετικά στο ρεπορτάζ.


Η ίδια λέει πως έχει συναντήσει ανθρώπους που αμφισβητούν τη μεταστροφή της. Όπως λέει ο αρθρογράφος, ποτέ η ίδια δεν υποστηρίζει βίαιες ενέργειες, ωστόσο υπάρχουν κατάλοιπα της πλύσης εγκεφάλου από τους τζιχαντιστές: Κάποια στιγμή είχε πει πως δεν θεωρεί τους Σιίτες πραγματικούς μουσουλμάνους, ενώ, αν και δεν θέλει να γυρίσει στη Συρία, αποδοκιμάζει τον βομβαρδισμό τόσο πολλών ακολούθων του ISIS, «απλά επειδή θέλουν να ζήσουν σε ένα χαλιφάτο».


«Τέτοιες ατάκες προκύπτουν μετά από ώρες φυσιολογικής συζήτησης» λέει ο αρθρογράφος- τονίζοντας, ωστόσο, πως η ιστορία του Τζων και της Τάνια Γεωργελά δείχνει πως οι άνθρωποι αλλάζουν.


Όσον αφορά στον πρώην σύζυγό της (πλέον έχει πάρει διαζύγιο), η ίδια λέει πως «την εγκατέλειψε για να γίνει ο επόμενος Οσάμα μπιν Λάντεν», ενώ προσθέτει πως τα παιδιά τους μεγάλωναν για να γίνουν «ασασίνοι». Σχετικά με την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, λέει πως «τους είπα ότι ο μπαμπάς έχει περάσει στη Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης» (παραπομπή στο κινηματογραφικό «Star Wars»). «Τους είπα ότι η μαμά ήταν και αυτή μέλος της Σκοτεινής Πλευράς, αλλά τώρα είναι μια σκοτεινή Τζεντάι».


Η 33χρονη μεγάλωσε στο Λονδίνο και, όπως λέει, βίωσε «πολύ ρατσισμό», κάτι που την ώθησε προς το ριζοσπαστικό Ισλάμ. «Είχαμε κακούς γείτονες, συνήθιζαν να σπάνε τα τζάμια τους. Αλλά γενικά ένιωθα ότι είμαι ξένη».

Κομβικό σημείο ήταν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. «Ήμουν 17, είδα τους πύργους να πλήττονται και πήγα στο σχολείο την επόμενη ημέρα. Είπα στη φίλη μου “δεν είναι απαίσιο αυτό που συνέβη;” και με κοίταξε και μου είπε “είναι στα αλήθεια;”. Εκείνη τη στιγμή έγινα πραγματικά σκληροπυρηνική τζιχαντίστρια».


Γνώρισε τον Γεωργελά μέσω μουσουλμανικής ιστοσελίδας για γνωριμίες, χαρτάκια με τη διεύθυνση της οποίας μοιράζονταν σε διαμαρτυρία κατά του πολέμου στο Ιράκ. Παντρεύτηκαν στην Αγγλία τον Οκτώβριο του 2004 στην Αγγλία και μετά πήγαν στις ΗΠΑ. Με την άνοδο του ISIS το 2013, ο Γεωργελάς της είπε ότι ήθελε να πάνε στη Συρία και να ζήσουν στο Χαλιφάτο. «Ο Τζων ήθελε να πάμε στη Συρία, και είπα ότι δεν ήμουν έτοιμη, όχι όσο τα παιδιά ήταν μικρά. Ήθελα να κερδίσουν οι αντάρτες, αλλά δεν χρειαζόταν να είμαι μέσα στη Συρία» λέει σχετικά η Τάνια, που τότε ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί. Πάντως, τα παιδιά «εκπαιδεύονταν ως ασασίνοι» και «τα ντύναμε τζιχαντιστές».

Εν τέλει πήγαν στη Συρία, αλλά μετά από έναν μήνα τόσο αυτή όσο και τα παιδιά αρρώστησαν, και ο Γεωργελάς συμφώνησε να αφήσει την οικογένειά του να γυρίσει στις ΗΠΑ χωρίς αυτόν. Ο ίδιος ανέβηκε στην ιεραρχία του ISIS και έγινε ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός τζιχαντιστής, με αρμοδιότητα την προπαγάνδα και τα περιοδικά της οργάνωσης, με στόχο τη στρατολόγηση νέων μελών. Δεν είναι γνωστό αν είναι νεκρός ή ζωντανός.


Πίσω στο Τέξας, η Τάνια ανακρίθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας και αργότερα αφέθηκε ελεύθερη. «Είχα κάνει αυτά τα παιδιά για έναν λόγο και μόνο, για να υπηρετούν τον Θεό ως μουσουλμάνοι, ως μουτζαχεντίν. Τώρα δεν ήξερα τι να τα κάνω» λέει. Πλέον τους τέσσερις γιους της μεγαλώνουν οι παππούδες τους, αλλά έχουν ακόμα επαφή με τη μητέρα τους. Η ίδια έχει επιστρέψει στον κόσμο του online dating: «Πήγα στην ιστοσελίδα γνωριμιών Match, έγραψα: “Έχω τέσσερα παιδιά, ο σύζυγός μου με παράτησε για να πάει να γίνει ο επόμενος Οσάμα μπιν Λάντεν”. Είχα 1.300 απαντήσεις». Συνάντησε τον νέο της σύζυγο, Κρεγκ, που εργάζεται στον χώρο του ΙΤ, μετά από 24 ώρες. Πλέον πηγαίνουν στην εκκλησία μαζί, και η ίδια λέει ότι θα ήθελε να εργαστεί για πρόγραμμα απο-ριζοσπαστικοποίησης για πρώην τρομοκράτες. 


Πηγή: Φιλευθέρος
ΤΟ ΒΗΜΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου