Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Οι φόροι καίνε το ΑΕΠ – Χαμηλότερη η ανάπτυξη το 2017



Χαμηλώνει και άλλο ο πήχης της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, δια χειρός Ευκλ. Τσακαλώτου, αυτή την φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, ο στόχος για την ανάπτυξη το 2017, «κουρεύεται» και άλλο και οριοθετείται στο 1,6% από 1,8% που προβλέπεται στο προσχέδιο και 2,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση στις αρχές του χρόνου.

Με λίγα λόγια «χάθηκαν» 2 περίπου δις ΑΕΠ μέσα σε λίγους μήνες, απόρροια των αστοχιών, των καθυστερήσεων αλλά κυρίως της υπέρ-φορολόγησης των ελληνικών νοικοκυριών.

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός εξαιτίας της πορείας των εσόδων τους πρώτους 9 μήνες του έτους. Αν και τα στοιχεία εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο δεν έχουν γίνει γνωστά, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιητικά.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κατά πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα πρέπει να βρει άμεσα το «φάρμακο», προκειμένου οι δανειστές να μην βάλουν εκ νέου στο τραπέζι θέμα λήψης νέων μέτρων.

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού επίσης προβλέπεται για το 2018 ανάπτυξη 2,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,4%.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% και κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω στο τρίτο που ενσωματώνει τα στοιχεία για τον τουρισμό που αποτελούν «βαρόμετρο» για την πορεία της οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι αύριο η Κομισιόν θα δώσει στην δημοσιότητα τις φθινοπωρινές της για όλα τα κράτη -μέλη και από το περιεχόμενο της έκθεσης θα φανεί αν η Κομισιόν έχει προσαρμόσει σε χαμηλότερα επίπεδα τον δείκτη για την ανάπτυξη το 2017 μετά από εισήγηση της ελληνικής πλευράς.

Το κομμάτι της έκθεσης που θα έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η πρόβλεψη για το φετινό πλεόνασμα 2017 αλλά και για αυτό του 2018. Θεωρητικά για το 2018 δεν πρέπει να αλλάζει κάτι σε επίπεδο στόχων (3,5% του ΑΕΠ) από την στιγμή που υπάρχει ήδη η συμφωνία με την ελληνική πλευρά. Με δεδομένο όμως ότι το Ταμείο επιμένει σε στόχο 2,2% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν θα δείξουν αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δανειστών.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου