Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Αντάρτικο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση για τις Σκουριές



Του Βασίλη Γεώργα

Ενδοκυβερνητική τρικυμία προκαλεί η επένδυση εξόρυξης χρυσού της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Τουλάχιστον δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους δεκάδες που έχουν πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της ακύρωσης της επένδυσης, φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να έχουν υπερβεί το όριο και να απειλούν ότι θα οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση την κυβέρνηση αν προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις της Eldorado Gold στην περιοχή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν ως σοβαρό το «τελεσίγραφο» των βουλευτών τους και έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν για τον κίνδυνο να κλονιστεί η οριακή κυβερνητική πλειοψηφία την οποία δεν κατάφεραν να αμφισβητήσουν ούτε τα δύο μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένα πρόσχημα. Ωστόσο, από τις επίσημες αντιδράσεις του Μαξίμου και των αρμόδιων υπουργών (Σταθάκης, Φάμελλος, παλαιότερα Σκουρλέτης και στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης) που χειρίζονται την επένδυση στις Σκουριές, προκύπτει πως η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Και αυτή είναι να συνταχθεί αναφανδόν με τη γραμμή του κόμματος που με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει κάνει σημαία την ακύρωση της επένδυσης χρυσού και την εξώθηση της εταιρείας που την υλοποιεί, σε αποχώρηση από την Ελλάδα.

Είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή μερικοί βουλευτές και στελέχη του, εκμεταλλεύονται την αδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σέρνουν από το μανίκι ολόκληρη την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Από τη στιγμή που δεν επικρίθηκε από το Μαξίμου, η περιφρονητική παρότρυνση του συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού Νίκου Καρανίκα προς την Eldorado («στα τσακίδια, να μην στεριώσεις πουθενά») δεν μπορεί να λογίζεται ως προσωπική τοποθέτηση. Είναι ένα μήνυμα που εκφράζει συλλογικά την κυβέρνηση ενώ έρχεται σε συνέχεια παρόμοιων τοποθετήσεων που έχει κάνει δημόσια ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ. 

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν η υπόθεση με τις Σκουριές έχει τη δύναμη να προκαλέσει ρήγματα ή και να ρίξει την κυβέρνηση. Εξελίσσεται, όμως, σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, ο χειρισμός του οποίου επηρεάζει με πολλούς τρόπους την ίδια την κυβέρνηση, τα συμφέροντα της χώρας και την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς. 

Είναι, δε, μια ηχηρή απόδειξη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να λειτουργεί ως συνονθύλευμα πολιτικών φορέων και προσώπων με μικρό εκτόπισμα, που επένδυσαν σε μεγάλα αφηγήματα για να κερδίσουν την ψήφο των πολιτών και σήμερα είναι παντελώς εκτεθειμένοι. 

Η άοκνη προσπάθεια οριστικής ματαίωσης της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική μπήκε από την πρώτη στιγμή στο πάνθεον των αγώνων που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με εκείνες ενάντια στο Ελληνικό, στα ΣΔΙΤ των σκουπιδιών, στην πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, κ.λπ. 

Έχουν στηθεί πολιτικές καριέρες υπουργών αλλά και βουλευτών και αιρετών της περιοχής, και έχουν κερδηθεί δεκάδες χιλιάδες ψήφοι από την δαιμονοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης μέσα από την παράλληλη εκμετάλλευση των κινημάτων που ανδρώθηκαν την περίοδο 2012-2014 υπό την καθοδήγηση, και εν συνεχεία υπό την κηδεμονία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στις τελευταίες εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε πάνω από 20.000 ψήφους στη Χαλκιδική και λίγο έλειψε να ξαναπάρει την πρώτη θέση από τη Νέα Δημοκρατία (διαφορά 240 ψήφων) όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη όπου θριάμβευσε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολεμική ενάντια στην Eldorado Gold και ο διχασμός της τοπικής κοινωνίας έπαιξαν το ρόλο τους.

Τα κινήματα αποδυναμώθηκαν ή και διασπάστηκαν μετά την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά οι έδρες έμειναν.

Η βουλευτίνα Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη που ηγείται εδώ και πολλά χρόνια των ενεργειών εναντίον της επένδυσης χρυσού είναι ένα τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης στην περιοχή. Η ίδια ήρθε πρώτη στη Χαλκιδική το 2015 με 6.212 ψήφους έναντι 2.382 που είχε πάρει το 2012 και 412 το 2009. Ο κόσμος που δεν θέλει να δει την επένδυση να υλοποιείται στη Χαλκιδική, την εμπιστεύεται και την ακολουθεί. 

Ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος που χειρίζεται από τη θέση του τους φακέλους της επένδυσης της Eldorado, ήταν επίσης ο δεύτερος σε σταυρούς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο και πρώτος στη λίστα τον Σεπτέμβριο. Ο Τάσος Κουράκης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Μάρκος Μπόλαρης κ.ά, ανήκουν επίσης στους βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Α' Θεσσαλονίκης) που για ψηφοθηρικούς ή ιδεολογικοπολιτικούς λόγους, έχουν εναντιωθεί στην επένδυση της Eldorado στις Σκουριές και εξακολουθούν να βγάζουν πύρινους λόγους για το πως εννοούν τις «αριστερές επενδύσεις» στην Ελλάδα. 

Αντίστοιχες περιπτώσεις βουλευτών και πολιτευτών υπάρχουν αρκετές ακόμη. Στο πρόσφατο παρελθόν μπορεί να βρει κανείς αρκετές ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση της Eldorado με δεκάδες υπογραφές για τις Σκουριές. Πολλούς από αυτούς τους βουλευτές πιθανόν σήμερα να μην τους γνώριζε κανείς αν δεν έχτιζαν πολιτικές καριέρες νακροθετώντας επενδύσεις.

Το γεγονός ότι οι ίδιοι και το κόμμα τους, είναι εκτεθειμένοι σε ομάδες ψηφοφόρων τους οποίους έχουν απογοητεύσει σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα, κάνει δύσκολα τα πράγματα για τον εαυτό τους και την κυβέρνηση, αλλά δυσκολότερα για όλους τους υπόλοιπους.


Πηγή : liberal.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου