Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Πώς θα εντοπίζονται τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα - Η συμμόρφωση των ιδιοκτητών



Τροποποιείται η διαδικασία εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων. Τί πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης και η ασφαλιστική εταιρεία. Κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών. 

Με την Εγκύκλιο καθορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθεί η Δ.ΗΛΕ.Δ. για τον εντοπισμό με διασταύρωση των οχημάτων που υπήρχαν στο αντίστοιχο ηλεκτρονικό αρχείο της Α.Α.Δ.Ε. και του Κέντρου Πληροφοριών και θα δημιουργεί ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 € .

Το παράβολο δημιουργείται για κάθε ιδιοκτήτη / συνιδιοκτήτη τυχόν ανασφάλιστου οχήματος. Υποχρέωση πληρωμής υφίσταται μόνο για ένα ηλεκτρονικό παράβολο για κάθε όχημα.

Στη συνέχεια η Δ.ΗΛΕ.Δ. αποστέλλει ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες των τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων, είτε σε e-mail τους, είτε στην ηλεκτρονική θυρίδα μηνυμάτων TaxisNet, είτε στην τελευταία ταχυδρομική διεύθυνση.

Ο ιδιοκτήτης οχήματος λαμβάνει την ειδοποιητήρια επιστολή, πληρώνει το ηλεκτρονικό παράβολο και φροντίζει άμεσα να ασφαλίσει το όχημα. Το παράβολο πρέπει να το πληρώσει ακόμα κι αν πρόλαβε και ασφάλισε το αυτοκίνητό πριν λάβει την ειδοποίηση από το σύστημα.

Σε περίπτωση λάθους ή επειδή δεν έχει για οποιοδήποτε λόγο την υποχρέωση να ασφαλίσει το όχημα, π.χ. γιατί το μεταβίβασε, απευθύνεται στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αφαιρεθεί το όνομά του από το αρχείο των «ανασφάλιστων οχημάτων».

Από την άλλη πλευρά, η ασφαλιστική εταιρεία στην οποία θα ασφαλιστεί το όχημα, θα ελέγξει αν το όχημα που πρόκειται να ασφαλιστεί έχει εντοπισθεί ως ανασφάλιστο και αν έχει πληρωθεί το ηλεκτρονικό παράβολο και στην περίπτωση αυτή θα ενημερώνει τη Δ.ΗΛΕ.Δ., μετά την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, σχετικά με τα στοιχεία αυτού.

Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί ο ιδιοκτήτης και δεν ασφαλίσει το όχημα ή το ασφαλίσει αλλά δεν πληρώσει το παράβολο, τα στοιχεία του θα αποστέλλονται στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή, για την σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών.

Επίσης, η Δ.ΗΛΕ.Δ. σε τακτά διαστήματα μπορεί να ανταλλάσσει ή να αναζητά στοιχεία από το Ελληνικό Κέντρο Πληροφοριών.



Πηγή: oenet.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου