Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Η Γερμανία ζητά άμεση λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ



Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς το ζήτημα έχει συμβάλλει αποφασιστικά στο σκηνικό πόλωσης που παρατηρείται στη χώρα. Παράλληλα, εκφράστηκε με θερμά λόγια για «περαιτέρω προσέγγιση» της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μάρτιν Σέφερ, άφησε αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανώφ για την άρνηση του να αναθέσει το σχηματισμό της κυβέρνησης στον ως τώρα αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζαέφ.

Ο Γκάμπριελ είναι  «κατηγορηματικά» υπέρ μιας «περαιτέρω προσέγγισης» της χώρας στην ΕΕ, ενώ όπως αναφέρεται, «λυπούμαστε ιδιαίτερα που το άλυτο θέμα της ονομασίας εμποδίζει εδώ και χρόνια μια μεγαλύτερη πρόοδο και αυτό έχει σίγουρα συμβάλει αποφασιστικά στην σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης». Όπως τόνισε πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητικότητα σε αυτό το ζήτημα.

Σε ερώτηση της Deutsche Welle για το αν κατά αυτό τον τρόπο ο γερμανός υπουργός ασκεί και κριτική στα Ηνωμένα Έθνη για τη στασιμότητα που επικρατεί στο θέμα της ονομασίας, ο Μάρτιν Σέφερ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση. «Σαφώς και ο ΟΗΕ καλείται να ασχοληθεί με το ζήτημα» τόνισε ο κ. Σέφερ, «αλλά αυτό δεν αποκλείει την παροχή καλών υπηρεσιών στο παρασκήνιο» από τη γερμανική κυβέρνηση.


Πηγή : thepressproject.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου