Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Δικαιοσύνη με ρυθμούς μπανανίας



Εάν στις μεγάλες υποθέσεις, όπως το Βατοπέδι, η Δικαιοσύνη καθυστερεί τόσο πολύ, τι να περιμένουν οι απλοι πολίτες για τα δικά τους ζητήματα;

Χρειάστηκαν 9 χρόνια για να κλείσει το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης Βατοπεδίου. Αν κάποιος γυρνούσε νοητά πίσω και παρακολουθούσε τι γινόταν τότε και τι προκάλεσε το ξέσπασμα αυτής της υπόθεσης, θα απορούσε εύλογα.

Εάν σε τόσο πολύκροτες υποθέσεις η δικαιοσύνη καθυστερεί τόσο πολύ, τι να περιμένουν οι απλοι πολίτες για τα δικά τους ζητήματα;

Και όμως όσο σημαντική και να είναι η υπόθεση, η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει δώσει τα όπλα στους δικαστές για να προχωρούν γρήγορα. Το Βατοπέδι είναι ένα παράδειγμα. Η δίκη της Χρυσής Αυγής ένα άλλο. Και τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος.

Δυστυχώς η Ελλάδα, όσο περνούν τα χρόνια, σημειώνει αρνητικά ρεκόρ στην ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, με τις υποθέσεις να σέρνονται στα δικαστήρια για χρόνια. Η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει τη χώρα μας σε εκείνες με τις χειρότερες επιδόσεις στον χρόνο απονομής Δικαιοσύνης, αναφέροντας πως χρειάζονται 1.580 ημέρες (κατά μέσο όρο) για να εκκαθαριστεί στην Ελλάδα δικαστικά μια υπόθεση.

Η πολιτική αντιπαράθεση για το Βατοπέδι, με αφορμή την χθεσινή αθωωτική απόφαση θα συνεχιστεί, ωστόσο είναι κρίσιμο το ότι χρειάστηκαν τόσα χρόνια.

Διότι με τις καθυστερήσεις, όχι μόνο δεν τιμωρούνται αυτοί που πρέπει εγκαίρως, αλλά σπιλώνονται και οι αθώοι επί χρόνια.

Το παράδειγμα του Γιάννη Αγγέλου, που είχε αθωωθεί με βούλευμα, αλλά του είχε επιβληθεί εγγύηση μαμουθ και δεν μπορούσε για 4 χρονια να βγει από τη χώρα, είναι χαρακτηριστικό. Έφυγε από τη ζωή με την υγεία του να έχει επιβαρυνθεί από τις σκιές αυτής της υπόθεσης και χωρίς να έχει προλάβει να δει την κατάληξή της.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, ωστόσο το ζήτημα των καθυστερήσεων και η αίσθηση ότι ο πολίτης όταν αναζητήσει το δίκιο του θα εξαντληθεί περιμένοντας, πλήττει συνολικά τον Θεσμό.

Και μπορεί, να είμαστε επικεντρωμένοι στα ταμεία, τα χρήματα και τα πλεονάσματα, αλλά η κακή λειτουργία της Δικαιοσύνης, είναι ένα από τα πρώτα σημάδια για το ότι μια χώρα είτε βαδίζει προς την καταστροφή, είτε είναι ήδη μπανανία.

Και τα σημάδια αυτά προϋπήρχαν των μνημονίων.


*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου