Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Χωρίς αντιγριπικά εμβόλια η Ελλάδα από τα μέσα Νοεμβρίου! Αυξημένη ζήτηση



Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να γίνεται τον Νοέμβριο, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης της δραστηριότητας του ιού.

Δεν υπάρχουν εμβόλια κατά της γρίπης στην Ελλάδα από τα μέσα Νοεμβρίου.

Λόγω της εκστρατείας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπήρξε αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί το απόθεμα.

Τα παραπάνω ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο κ. Λουράντος επεσήμανε πως – στην παρούσα φάση – δεν είναι εύκολο για τη χώρα μας να προμηθευτεί επιπλέον εμβόλια, καθώς αυτά αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο και οι παραγγελίες γίνονται στις αρχές του έτους.

“Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστούν επιπλέον ποσότητες, είναι να ζητήσουμε από τις εταιρείες και αυτές να μάς διαθέσουν τυχόν περίσσευμα από άλλες χώρες”, είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα σε σχέση με τις ανάγκες που θα προκύψουν στην αναμενόμενη κορύφωση της επιδημίας, από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να γίνεται τον Νοέμβριο, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι φέτος εισήχθησαν 1.747.520 δόσεις ενώ αυτές τις μέρες αναμένεται η παραλαβή άλλων 27.500 δόσεων για τα φαρμακεία και 10.000 για το ΚΕΕΛΠΝΟ (προσφυγικό).

Οι φετινές εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι (1.630.334 δόσεις).
Το 2014 εισήχθησαν 1.660.237 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, το 2013, 1.278.000 και το 2012, 1.194.000.

Οι εισαγωγές των εμβολίων γίνονται μετά από προπαραγγελίες των φαρμακείων.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη προμηθευτεί 10.000 δόσεις.


Δημ.Κ.
Πηγή : iatronet.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου