Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Πολλά ερωτηματικά για «Παρέλαση» τροπολογιών στη Βουλή που δοκιμάζουν τα νεύρα των βουλευτών



Μανιάτης: «Επιχειρείτε να μετατρέψετε τη Βουλή πλυντήριο της ανικανότητας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». «Τα στατιστικά είναι αμείλικτα σε βάρος σας», αντεπιτέθηκε ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά χωρίς να τα παραθέσει.

Τα νεύρα των βουλευτών της αντιπολίτευσης δοκιμάζει σήμερα η κυβέρνηση με τη νέα «παρέλαση» τροπολογιών που έχει στηθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό με στόχο να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα πριν από την εκπνοή του ημερολογιακού έτους.

Έως αυτή την ώρα υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες ανέρχονται αθροιστικά στις 38 (19 και 19 αντίστοιχα), ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί έως την ψηφοφορία.

Η «βροχή» άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών προκάλεσε ήδη την έκρηξη του Γιάννη Μανιάτη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος ανέβασε τους τόνους από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει τη Βουλή σε «πλυντήριο της ανικανότητας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Είναι αδιανόητο οι τροπολογίες να είναι περισσότερες από τα άρθρα του νομοσχεδίου που συζητάμε. Εμείς δεν αποδεχόμαστε να γίνει η Βουλή πλυντήριο ανικανότητας της κυβέρνησης. Προστατέψτε ως προεδρείο την αξιοπρέπεια του σώματος. Έχει πάρει πλέον διαστάσεις σκανδάλου το φαινόμενο, με αυτή την κυβέρνηση που αν τολμούσε η προηγούμενη να φέρει έστω δύο τροπολογίες άσχετες με το νομοσχέδιο ανέβαιναν στα έδρανα και τώρα μούγκα στην στρούγκα», τόνισε ο κος Μανιάτης, ενώ και η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ ζητούσε ενημέρωση σχετικά με το αν επίκεινται κι άλλες τροπολογίες, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ήταν εκείνος που ανέλαβε να υπερασπιστεί την κυβέρνηση δια της τακτικής «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και επιστρατεύοντας τα στατιστικά στοιχεία για να κατηγορήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι επί διακυβέρνησής τους βομβάρδιζαν με μεγαλύτερο αριθμό τροπολογιών το Κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο κος Σταθάκης επικαλέστηκε ως δικαιολογία και το κλείσιμο του ημερολογιακού έτους σε συνδυασμό με το κλείσιμο της Βουλής που επιτάσσει όπως είπε τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων, προσθέτοντας πως 3 – 4 από τις υπουργικές τροπολογίες αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Δηλαδή μας λέτε ότι για εσάς μέτρο σύγκρισης είναι ότι δεν είστε χειρότεροι από τους προηγούμενους», σχολίασε δηκτικά ο Γιάννης Μανιάτης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τροπολογιών είναι άσχετες ως προς το αντικείμενο του νομοσχεδίου καθώς αφορούν ζητήματα από τον ΕΟΤ έως προσλήψεις για την καθαριότητα στο δημόσιο, θέματα αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού, καθώς και την αγορά πετρελαιοειδών που «μετακόμισε» από το πολυνομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον βομβαρδισμό τροπολογιών.

Ερωτηματικά πάντως εγείρει βουλευτική τροπολογία της Ευαγγελίας Καρακώστα από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την παράταση κατά ένα χρόνο της προθεσμίας των 3 ετών για την ένταξη στο νόμο περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, προκειμένου να προλάβουν να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους κι όσοι δεν το έπραξαν στο προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα, εγείροντας ερωτηματικά και με άγνωστο τον αριθμό των πολιτών που θα ευνοηθούν εφόσον η τροπολογία γίνει δεκτή.




Πηγή: skai.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου