Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Adidas παπούτσια από σκουπίδια




Ίσως να μην αγοράζαμε ποτέ υποδήματα και φανέλες, αν γνωρίζαμε ότι έχουν παραχθεί από… σκουπίδια και συγκεκριμένα από πλαστικά των θαλασσών. Αν μαθαίναμε, ωστόσο, ότι η εταιρεία που τα παράγει δεν είναι άλλη από την Adidas, ίσως η καταναλωτική μας συμπεριφορά να άλλαζε.
Πριν από ένα χρόνο η γερμανική εταιρεία εξέπληξε όταν ανακοίνωσε ότι θα παράγει προϊόντα από σκουπίδια, σε μια προσπάθεια να αναδείξει το περιβαλλοντικό της προφίλ - κατά το παρελθόν, η εικόνα της επλήγη από αποκαλύψεις για τις συνθήκες εργασίας στους υπεργολάβους της, κυρίως στην Ασία.

Πράγματι, πριν από λίγες μέρες η Adidasπρωτοπόρησε για άλλη μια φορά (ο ιδρυτής της είχε κατοχυρώσει δεκάδες ευρεσιτεχνίες, με πιο γνωστές τα καρφιά για τον στίβο και τις σόλες από νάιλον) παρουσίασετα πρώτα της αθλητικά προϊόντα, φανέλες και παπούτσια, από πλαστικά σκουπίδια προερχόμενα από τον ωκεανό.

Τα σκουπίδια που χρησιμοποιήθηκαν συλλέχθηκαν σε συνεργασία με την οργάνωση ParleyfortheOceans, που έχει ως στόχο τον καθαρισμό των ωκεανών αλλά και τηνεπίτευξη συμφωνιών με μεγάλες εταιρείες που μπορούν και θέλουν να αξιοποιήσουν τα πλαστικά σκουπίδια των θαλασσών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τα πλαστικά που συγκεντρώθηκαν από τις ακτές των Μαλδίβων κατασκευάστηκαν, κατά 95%, 7.000 ζευγάρια παπούτσια UltraBOOST. Το υπόλοιπο 5% προέρχεται από ανακυκλωμένο πολυεστέρα.

H φανέλα της Adidas από ανακυκλωμένα πλαστικά φορέθηκεήδη από την Ρεάλ Μαδρίτης στον αγώνα της με αντίπαλο την Σπόρτινγκ Χιχόν για το πρωτάθλημα Ισπανίας, όντας η πρώτη ομάδα που χρησιμοποίησε αθλητικό υλικό αποκλειστικά από ανακυκλωμένα υλικά.

Στόχος και δέσμευση της γερμανικής εταιρείας στην ParleyfortheOceans είναι να παράγει μέσα στο επόμενο έτος συνολικά ένα εκατομμύριο ζευγάρια παπουτσιών από πλαστικά που εντοπίστηκαν στους ωκεανούς, κάτι που μπορεί να γίνει εφόσον συλλεχθούν 11 εκατ. πλαστικά μπουκάλια από τις ακτές όλου του κόσμου.




Πηγή: protopapadakis.blogspot.com



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου