Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Η Γερμανία δίνει άσυλο στους πολιτικά διωκόμενους στην Τουρκία



Άσυλο σε όλους τους πολιτικά διωκόμενους στην Τουρκία διατίθεται να παραχωρήσει η Γερμανία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt, η Γερμανία είναι ανοικτή σε όλους τους πολιτικά διωκόμενους - «όχι μόνο για τους δημοσιογράφους». Άμεση ήταν η αντίδραση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε για μία «χώρα που υποστηρίζει περισσότερο τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας». 

Όσοι διώκονται πολιτικά στην Τουρκία μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία, δήλωσε συγκεκριμένα ο Ροτ στη Welt για να τονίσει ευθύς αμέσως ότι «αυτό ισχύει ρητά, όχι μόνο για δημοσιογράφους». 

Ο Ροτ υπογράμμισε επίσης ότι αυτό που συμβαίνει αυτόν τον καιρό στην Τουρκία δεν συμβαδίζει με την αντίληψη την οποία έχει η γερμανική κυβέρνηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου.

Ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός ανέφερε ότι η αναμενόμενη, σήμερα Τετάρτη, έκθεση προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα είναι αρνητική. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει έναν πολύ νηφάλιο, πολύ σαφή και πολύ κριτικό απολογισμό του τι δεν προχωρά καλά στην Τουρκία ή τι δεν λειτουργεί καθόλου. Και είναι δυστυχώς πάρα πολλά αυτά» είπε στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα.

Τάχθηκε ωστόσο κατά της διακοπής των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία διότι αυτό «θα άφηνε μόνους τούς Τούρκους, οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι προς τη Δύση».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε από την πλευρά του το Βερολίνο ότι επιτρέπει στα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του ακροαριστερού Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), οργανώσεις που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία, να δρουν στο γερμανικό έδαφος ανενόχλητες. 

«Το DHKP-C και το PKK δρουν στη Γερμανία, αλλά τους υποστηρίζουν επειδή είναι εναντίον της Τουρκίας. Η Γερμανία είναι η χώρα που υποστηρίζει περισσότερο τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η Γερμανία πιστεύει ότι είναι μια χώρα πρώτης ποιότητας, μια πρώτης ποιότητας δημοκρατία και ότι η Τουρκία υπολείπεται. Θέλουμε να μας συμπεριφέρονται ως ισότιμους εταίρους», τόνισε ο τούρκος υπουργός. 





Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου