Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΕΚΑΒ: Το 20% των διακομιδών αφορούν κάποιες μέρες μόνο πρόσφυγες


Το ΕΚΑΒ ήταν στα όριά του! Αλλά με τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών στην Αττική η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται πια χωρίς νέα ασθενοφόρα και προσλήψεις. Οι διακομιδές που καλούνται να κάνουν από τα hotspots ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της δυνατότητας ανθρώπων και οχημάτων.

Πριν από λίγες μέρες, μία γυναίκα διασώστης του ΕΚΑΒ δέχτηκε επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον θώρακα. Η έλλειψη οργάνωσης στους πρόχειρους καταυλισμούς έχει ως αποτέλεσμα αρκετές κλήσεις του ΕΚΑΒ να γίνονται χωρίς πραγματικά σοβαρό λόγο την ώρα που κάποια περιστατικά είναι "ύποπτα" για μολυσματικές παθήσεις, χωρίς να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα.

Το σωματείο εργαζομένων, με επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει σε δραματικούς τόνους ότι "γίνονται καθημερινά δεκάδες διακομιδές από τα hotspots που έχουν δημιουργηθεί, χωρίς να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά και των ασθενών, όπως η αναγκαία απολύμανση των ασθενοφόρων".

Η απολύμανση μάλιστα πραγματοποιείται κάθε φορά από τα ίδια τα πληρώματα και με υλικό που δεν υπάρχει πάντα σε επάρκεια αφού όπως αναφέρει ο πρόεδρος, Γιώργος Μαθιόπουλος στο Έθνος της Κυριακής, "δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε απολύμανση 100%".

Στην Αττική κυκλοφορούν την νύχτα 30 ασθενοφόρα και αρκετές φορές διακομίζουν έως και 10 περιστατικά από δομές φιλοξενίας προσφύγων. Στα πρόσφατα επεισόδια του Πειραιά χρειάστηκε να γίνουν 9 διακομιδές από το ίδιο σημείο, το ίδιο βράδυ. Εκτιμάται ότι η επιβάρυνση που δέχεται το σύστημα κατά τις νυχτερινές ώρες αγγίζει κάποιες μέρες και το 20%!

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, στο Ελληνικό και στον Πειραιά καλεί όποιος θέλει το «166». Δεν υπάρχει μια οργανωμένη κατάσταση, ώστε να δίνει προτεραιότητα και οδηγίες κάποιος υπεύθυνος γιατρός.


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου