Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους της Χίου που διαμαρτύρονται για τους πρόσφυγες



Ένταση επικράτησε την Κυριακή το βράδυ στη Χίο καθώς λίγο μετά τις 21:30 σημειώθηκαν άγριες συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και διμοιρίας των ΜΑΤ. 

Όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι αρνήθηκαν τη μεταφορά των προς απέλαση μεταναστών στην περιοχή τους, και συγκεκριμένα στο κτίριο όπου μέχρι πρότινος πραγματοποιούταν η διαδικασία της ταυτοποίησης και της καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.

Όπως αναφέρει το politischios.gr xωρίς καμία αιτία κι ενώ οι κάτοικοι αρνούνταν ειρηνικά τη διέλευση της κλούβας της αστυνομίας, τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν τραυματίζοντάς τους.

Από τις συμπλοκές τρεις κάτοικοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι  στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα 50 μετανάστες παραμένουν φρουρούμενοι στο κτίριο των Ταμπάκικων, ενώ παραμένει άγνωστο το πώς τελικά θα επιτευχθεί η μεταφορά τους στο λιμάνι της Χίου και από εκεί στο Δικελί της Τουρκίας.



Καταδικάζει την επίθεση των ΜΑΤ ο δήμαρχος του νησιού


Την αναίτια, όπως την χαρακτήρισε, επίθεση των ΜΑΤ κατά κατοίκων της περιοχής Ταμπάκικα Χίου, καταδίκασε με δηλώσεις του – αργά το βράδυ της Κυριακής – ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς.

Ο δήμαρχος απέδωσε το περιστατικό στην γενικότερη έλλειψη συντονισμού από την πλευρά της κυβέρνησης σε όσα συμβαίνουν στη Χίο τις τελευταίες ημέρες και κατήγγειλε ότι «δεν είναι δυνατόν η τοπική κοινωνία να είναι έρμαιο μιας ασχεδίαστης και αδιευκρίνιστης κατάστασης».

Βαριές καταγγελίες από το Ποτάμι για το κόστος κατασκευής του hotspot


Στις βαριές καταγγελίες του για το κόστος κατασκευής του hotspot στη Χίο επανήλθε Το Ποτάμι, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τις δαπάνες που έγιναν, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του έργου υλοποιήθηκε χάρη σε δωρεές ή στο έργο ανδρών του στρατού. Αναρωτιέται επίσης πώς είναι δυνατό το κόστος να αυξήθηκε παρά το γεγονός ότι η νικητήρια προσφορά ήταν χαμηλότερη του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το Ποτάμι διερωτάται γιατί η κατασκευή του hotspot κόστισε τελικά 1,277 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η έκταση «παραχωρήθηκε από το Δήμο», ο εξοπλισμός και οι υποδομές στέγασης «διατέθηκαν από τα Ελληνικά Πετρέλαια», τα κρεβάτια διατέθηκαν από στρατιωτικές μονάδες και τη φροντίδα των 30 στρεμμάτων την είχαν αναλάβει φαντάροι.

Το Ποτάμι επισημαίνει ότι ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου διήρκεσε μόνο μία ημέρα, και τονίζει πως μολονότι η νικητήρια προσφορά ανήλθε σε 853.984 ευρώ – δηλαδή σχεδόν 400.000 ευρώ κάτω από τον αρχικό προϋπολογισμό – 20 μέρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών βγήκε συμπληρωματική δαπάνη για «έντεχνη ολοκλήρωση του έργου», που ανέβαζε το τελικό κόστος στα 1,277 εκατ. ευρώ.

«Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα και να δώσει στη δημοσιότητα τις δαπάνες και τις συμπληρωματικές δαπάνες για τα hotspot που δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα», αναφέρει Το Ποτάμι.

Μάλιστα, καλεί τα δημοκρατικά κόμματα να ζητήσουν και αυτά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τα hotspots, σημειώνοντας πως οι υποθέσεις που έρχονται στην επιφάνεια «φανερώνουν την ύπαρξη ενός νέου κύματος διαπλοκής και διαφθοράς από αυτά που ζει συχνά η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου