Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

"Διαβάζοντας" την απάντηση της κας Christine Lagarde




Του Γ. Αγγέλη

Τρία ουσιαστικά στοιχεία που προδιαγράφουν τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση αποτυπώνονται στην πρωτοφανώς "αυστηρή” απάντηση Lagarde σε Τσίπρα: το ΔΝΤ διατηρεί τις θέσεις του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάνει "μνεία” του μοντέλου που βλέπει ως λύση στο πρόβλημα του χρέους και μεταφέρει στην κυβέρνηση την ευθύνη του ενδεχόμενου αποχώρησής του.   

Ανεξαρτήτως του ποιος τελικά είναι υπεύθυνος (;) για την διαρροή της περασμένης εβδομάδας στα Wikileaks, το ΔΝΤ με την επιστολή Lagarde βγαίνει "κερδισμένο” για άλλη μία φορά στην τριπλή διελκυστίνδα Ευρωζώνης – Ελλάδας – ΔΝΤ, επαναβεβαιώνοντας την κυρίαρχη θέση του στην διαπραγμάτευση. 

H επικεφαλής του Ταμείου επαναβεβαιώνει στην επιστολή της ότι το ΔΝΤ είχε και εξακολουθεί να έχει την ίδια σταθερή θέση για τις διαπραγματεύσεις και επαναλαμβάνει ότι για να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια  πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση του χρέους μεγαλύτερη από αυτή που έχει συζητηθεί (επιμήκυνση και κόστος εξυπηρέτησης). Να υπενθυμίσουμε εδώ οτι το ΔΝΤ θεωρεί οτι υπό τις παρούσες συνθήκες τα πλεονάσματα που κινούνται από 3,5% του ΑΕΠ και πάνω είναι εξωπραγματικά για μία οικονομία στην κατάσταση που είναι η Ελλάδα.

Με άλλα λόγια ή θα μειώσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές το χρέος ή θα πληρώσουν συνταξιούχοι – φορολογούμενοι και δανειολήπτες (διαφορετικά θα θιγούν και οι καταθέτες...).

Το επαναλαμβάνει αυτό εξ αρχής στην επιστολή της: "αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους ...”.

Και θα το συζητήσει αυτό με την κα Merkel τις επόμενες ημέρες στο Βερολίνο... Γιατί όσα καθησυχαστικά και αν είπε η κα Merkel στον Έλληνα πρωθυπουργό τηλεφωνικά τα τελευταία 24ωρα δεν είναι σε θέση πολιτικά να φέρει στην κυβέρνησή της και πολύ περισσότερο στο κοινοβούλιο της πρόταση που να προβλέπει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους. Γιατί αυτό εννοεί το ΔΝΤ όταν λέει "μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους”.

Διαφορετικά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να διασφαλισθεί μόνο με τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου και τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι οικονομικά και πολιτικά είναι αδύνατο να επιτευχθούν ακόμα και αν δρομολογηθούν από τώρα τα σχετικά "μέτρα”.

Και το ΔΝΤ έχει ήδη έτοιμη εδώ και καιρό την επικαιροποιημένη Έκθεσή του για το ελληνικό χρέος περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή -κατά την κρίση και τους στόχους του- για να την δημοσιεύσει όπως έκανε και την εβδομάδα πριν απο το ελληνικό δημοψήφισμα του ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ.
Το δεύτερο ουσιαστικό στοιχείο της επιστολής είναι οτι το ΔΝΤ στην απάντησή του στο Έλληνα πρωθυπουργό κάνει μία διακριτική αναφορά στα όρια της δικής του δυνατότητας "συμβιβασμού” με τους Ευρωπαίους όσο αφορά την υπόθεση του χρέους.

Αναφέρει η επικεφαλής του Ταμείου οτι η πρόθεσή του είναι να βάλει την Ελλάδα σε ενα βηματισμό ανάκαμψης παράλληλα με την "σταδιακή αποκατάσταση  της βιωσιμότητας του χρέους”  (σ.σ. while gradually restoring debt sustainability). Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους το σημαντικό εδώ είναι η αναφορά στην "σταδιακή αποκατάσταση” της βιωσιμότητας.

Αυτή λίγο πολύ είναι η "συμβιβαστική” προσφορά στην Ευρωζώνη για "μία κατα' αρχήν συμφωνία” η οποία δεν θα λύνει οριστικά το ελληνικό πρόβλημα, αλλά θα επιτρέπει όπως σημείωνε την περασμένη εβδομάδα το capital.gr μία "κατ' αρχήν συμφωνία στο Eurogroup” του Απριλίου οτι η αξιολόγηση είναι "On track” με την ανοχή του ΔΝΤ. Και αυτό θα μπορούσε να στηριχθεί σε μία κατ΄αρχήν συμφωνία δημοσιονομικών μέτρων που θα αντιστοιχεί σε πρόβλεψη δημοσιονομικού κενού της τάξης του 3% - 3,5% μέχρι το 2018, χωρίς το ΔΝΤ να εγκαταλείπει την απαίτηση για 4,5% - 5,5% για αργότερα ...

Κάτι που ως "τεχνική” έχει εφαρμοσθεί δύο φορές μέχρι τώρα στο ελληνικό πρόγραμμα για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά, τον Νοέμβριο του 2012 και τον Μάρτιο του 2014...

Για να γίνει αυτό βέβαια η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να "καταποιεί” την υπόθεση της διαρροής, να περάσει τις ρυθμίσεις για φορολογικό και ασφαλιστικό (η υπόθεση των κοκκινων δανείων παραμένει αμφίβολη) και η Ευρωζώνη να "ανοίξει” στην διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στα μέσα του μήνα την συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς περαιτέρω "λεπτομέρειες”.

Και όλα αυτά - αυτό είναι το τρίτο στοιχείο των γεγονότων του Σαββατοκύριακου – θα συζητηθούν και θα συμφωνηθεί το πως θα δρομολογηθούν, ερήμην της Αθήνας, τις επόμενες ημέρες στο Βερολίνο και πιθανώς στο Άμστερνταμ, μεταξύ της κας Merkel, της κας Lagarde και των Σόιμπλε και Τηομσεν – Dijsselbloem. 

Σ' αυτό το περιβάλλον αρχίζουν σήμερα και πάλι οι "διαπραγματεύσεις” με την κα Βελκουλέσκου.


Πηγή : capital.gr  





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου