Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ειδομένη: Κυνηγούν το όνειρο μέσα από χειμάρρους



Εκατοντάδες πρόσφυγες πήραν στα χέρια τα υπάρχοντά τους και ξεκίνησαν να περάσουν στα Σκόπια μέσα από χειμάρρους. Τρεις νεκροί μετανάστες. Συλλήψεις φωτορεπόρτερ.

Στιγμές απόλυτης εξαθλίωσης και απελπισίας ζουν περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική λόγω και της έντονης βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών. Εκατοντάδες πρόσφυγες σε μια κίνηση απελπισίας αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, ξεκινώντας ένα επικίνδυνο ταξίδι προς τα Σκόπια, μέσα από χειμάρρους.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας περνούν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες. Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Ήδη, πάνω από 1.000 πρόσφυγες έχουν περάσει το χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό. Στο χώρο βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της πΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ άλλωστε έχουν εντοπίσει και κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή), τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν το απόγευμα στο έδαφος της χώρας.

Παρ όλα αυτά, ομάδες προσφύγων και μεταναστών συρρέουν πεζή, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, από τις περιοχές του Πολυκάστρου και γενικότερα του νομού Κιλκίς, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στην FYROM.


Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, την Κυριακή μια ομάδα προσφύγων επιχείρησε να περάσει παράνομα στα Σκόπια από ένα ξεροπόταμο, ο οποίος όμως φούσκωσε, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους είναι δύο άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι πνίγηκαν στα νερά του χειμάρρου. Άλλοι 23 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι 23 που διασώθηκαν, είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στον χείμαρρο.


Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει. Παράλληλα, περιστατικά λεπτοσπείρωσης ανησυχούν τους γιατρούς οι οποίοι καθημερινά αντιμετωπίζουν και πολλά περιστατικά ιώσεων.

Ο στρατός της ΠΓΔΜ συνέλαβε πάνω από 20 φωτορεπόρτερ

Όπως ενημέρωσε με tweet πριν από λίγο η μόνιμη εκπρόσωπος του ΟΗΕ στα Σκόπια, οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας προχώρησαν στη σύλληψη πάνω από 20 φωτορεπόρτερ που συνόδευαν τους πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο στο οποίο δεν υπάρχει φράκτης και συνελήφθησαν και αυτοί.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόι που είναι δίπλα από τη Γευγελή και τους οδηγούν στο αστυνομικού τμήμα της Γευγελής. Οι μισοί περίπου από τους φωτορεπόρτερ είναι Έλληνες.

Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους έναν αραβόφωνο συνεργάτη ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν. Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό, όπου αναφέρονταν ότι τα σύνορα είναι "εικονικά κλειστά" και αν περπατήσουν 5 χιλιόεμτρα, θα μπορέσουν να περάσουν, κάτι που είναι ψευδές.

Μια 8χρονη ζωγραφίζει την προσφυγική κρίση

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, συγκλονίζει ένα 8χρονο κορίτσι από τη Συρία, το οποίο δεν σταματά να ζωγραφίζει τη φρίκη που έζησε στη χώρα της.

Στον καμβά της υπάρχουν μονάχα μαυροφορεμένοι άνδρες και νεκρά παιδιά. Το κόκκινο χρώμα πρωταγωνιστεί στις «μαύρες» ζωγραφιές της, οι οποίες περνούν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στους 44532 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 44.532 πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (23.042).

Στα νησιά κατεγράφησαν 9.264 άτομα, με το κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (5.830) και στη Χίο (2.149), ενώ ως τις 8.00 το πρωί σημειώθηκαν 1.255 νέες αφίξεις.

Στην Αττική διαμένουν 11.131 άτομα (στο Ελληνικό 4.166, στο λιμάνι του Πειραιά 3.381, στο Σχιστό 2.000) και στην Κεντρική Ελλάδα 1.095.

Όσο αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη συνεχίζουν να βρίσκονται 12.000 άνθρωποι, ενώ στο Χέρσο του Κιλκίς φιλοξενούνται 3.640, στο Πολύκαστρο 3.370 και στα Διαβατά 2.003.


Πηγή : antenna.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου